Представљена едиција "Први светски рат у српској књижевности"

Београд, 24. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић присуствовао је данас, поводом обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији, представљању едиције "Први светски рат у српској књижевности".

Фото: Танјуг

Вукосављевић је на 63. међународном сајму књига у Београду истакао да је Први светски рат био више него тектонски поремећај, од кога се ми као нација још увек нисмо опоравили.

Едиција је прилика да се сетимо наше историје која је оставила велике ожиљке, и генетски и културолошки, јер је читаво наше друштво било на ивици опстанка, навео је министар.

Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић нагласио је да едицијом поново осветљавамо једно и трагично и херојско време у историји нашег народа и вишевековни континуитет напора да освојимо слободу, која је крунисана одлукама Велике народне скупштине 25. новембра 1918. године.

Рат којем је посвећена ова едиција, био је више него трагичан догађај, а последица велике победе нашег народа у том рату било је присаједињење Војводине Краљевини Србији, навео је Мировић, који је и председник Одбора за обележавање 100-годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Он је подсетио на то да ће Покрајинска влада низом манифестација 24. и 25. новембра обележити овај датум, један од најзначајнијих догађаја у целокупној историји српског народа.

Издавање едиције суфинансирали су Министарство културе и информисања, Покрајинска влада Војводине и ЈП "Службени гласник".

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334539
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs