Примена најбоље праксе француског модела развоја иновација

Београд/Париз, 24. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је највећи француски стартап и бизнис центар “Станица Ф” у Паризу, и том приликом истакао да Србија жели да примени најбоља искуства Француске у изградњи иновационог и стартап екосистема.


Поповић је у разговору са представницима бројних технолошких компанија које су присутне у “Станици Ф”, а међу којима су Фејсбук, Гугл, Мајкрософт, Нума и Убисофт, навео да Србија сваке године има раст извоза ИТ услуга од 30 одсто.

Иновације и дигитална економија развијају се огромном брзином у Србији. Сваке године 42.000 студената заврши неки од техничких факултета у Србији. То је огроман развојни потенцијал наше земље, али и изванредан потенцијал за привлачење инвестиција у дигитални сектор у Србији, рекао је министар.

Он је позвао француске технолошке компаније да још више улажу у Србију и да у нашој земљи отварају своје развојне и истраживачке центре, јер, како је рекао, нигде у региону неће имати конкурентније услове за развој и инжењере са више талента и знања него у Србији.

Поповић је разговарао и са представницима француске компаније "Талес", специјализоване за сајбер безбедност, и том приликом истакао важност размене експертиза, али и података између земаља како би се осигурала заштита националних система, привреда, као и становништва, од глобалних сајбер претњи.

"Станица Ф" окупља читав стартап екосистем под једним кровом, омогућавајући лаку комуникацију између привреде, стартап компанија и инвеститора.

У овом тренутку у "Станици Ф" присутно је 1.034 стартап компанија.

"Станица Ф" простире се на површини од 34.000 метара квадратних, има 3.000 радних простора, осам сала за догађаје, више од 60 сала за састанке, 31 стартап програм.

У делегацији Србије која је посетила "Станицу Ф", а коју предводи министар Поповић, налазе се и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, као и чланови Иницијативе Дигитална Србија, предвођени директором Небојшом Ђурђевићем, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334448
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs