Отворен 63. међународни београдски сајам књига

Београд, 21. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и министар културе и комуникација Марока Мохамед Ел Араж вечерас су на 63. међународном београдском сајму књига отворили штанд Марока, почасног госта ове највеће књижевне манифестације у региону.

Фото: Фонет

Вукосављевић је том приликом навео да је ово први пут да је почасни гост Сајма књига у Београду земља арапског говорног подручја.

Ово је прва прилика за упознавања публике у овом региону са књижевношћу са Севера Африке, која је подарила многе писце, песнике, историографе, биографе, новелисте, драмске писце, који можда нису тако познати европском континенту, али говоре о темама које сви препознајемо као важне и заједничке – друштвеној одговорности, сукобу култура, конфликтима и колонијализму, положају жена, вери, исламу, калиграфској уметности, навео је он.

Министар је напоменуо да су неки од тих писаца носиоци престижних награда, као што су француски “Гонкур” или “Почасна легија” или су били у ужем избору за Нобелову награду за књижевност, као што је то Тахар Бен Желун, који ће бити гост Сајма књига.

Верујем да су се стекли услови да богато наслеђе мароканске књижевне мисли, као и дела савремених стваралаца добију нову читалачку публику, жељну упознавања са богатом културом и историјом Краљевине Мароко, подвукао је Вукосављевић.

Он је подсетио на трогодишњи Програм сарадње између Србије и Марока, потписан у мају, који пружа правни оквир динамичније будуће сарадње.

Према његовим речима, очекује се да ће за неколико година фонд књига писаца обе земље, у преводу са арапског на српски и обратно, бити значајан, на задовољство читалаца у обе земље.

Ел Араж је рекао да чињеница да је Мароко прва арапска земља која је почасни гост Београдског сајма књига представља част, и то не само за Краљевину Мароко, већ и за арапску културу којој та земља даје виталан допринос.

Ова част, како је нагласио, повлачи једну културну одговорност и обавезује Министарство културе и комуникација да је испуни кроз разноврстан програм.

Он је потврдио чврсто настојање Марока да промовише дијалог између две пријатељске земље и учврсти плодоносну културну сарадњу и дијалог за добробит мароканске и српске културе.

Учешће на овој манифестацији омогућиће посетиоцима да ближе упознају богатство и разноврсност културе Краљевине Мароко са арапским, исламским и сахарским компонентама, обогаћеним андалузијским, хебрејским и медитеранским утицајима, рекао је министар.

Такође, како је напоменуо, Мароко је кроз своју дугу историју био веза између Африке и Европе, с једне стране, и између Истока и Запада, с друге.

Мароко је био и остао отворен према културама света и његовим кључним питањима. Хвала нашим пријатељима, српским културним званичницима, за ову културну прославу, за коју сматрамо да сведочи о солидности и изврсности културног дијалога између наших пријатељских земаља, закључио је Ел Араж.

На штанду Марока до 28. октобра биће представљени најзначајнији издавачи и институције, као и приближно 1.000 наслова.

Иначе, 63. међународни београдски сајам књига отворио је вечерас наш познати песник и академик Матија Бећковић, а у име земље почасног госта Марока присутне је поздравио историчар и писац Абдулах Бусуф.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334190
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs