Отворена изложба "Востани Сербие"

Београд, 21. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и министар културе Руске Федерације Владимир Медински отворили су синоћ изложбу "Востани Сербие", аутора Драгана Мартиновића, која је приређена поводом 100 година од завршетка Првог светског рата.

Фото: Танјуг

Вукосављевић је у галерији Руског дома указао на то да је Први светски рат познат по томе што је до тог историјског тренутка био највећа трагедија која је задесила човечанство.

Жртве које је Србија поднела у том наметнутом и неправедном рату, али борећи се за своју слободу, пресудно су утицале на потенцијале нашег народа у 20. веку, рекао је министар и подсетио на слична историјска искуства Русије и Србије, које су се бориле за своју, али и слободу других.

Он је истакао да поменута изложба на упечатљив начин говори о страдању српског народа у Великом рату, али истиче, чува и подсећа на највеће симболе.

Према његовим речима, на овим платнима несвакидашњег формата налазе се и споменици културе Србије, призори из живота, јунаци, историјске личности, заправо све оно што је најбитније за историју српског народа.

Медински је напоменуо да је недалеко од Санкт Петербурга недавно отворен музеј посвећен Првом светском рату, снимљено је на десетине играних и документарних филмова о том периоду, обновљена су гробља где су сахрањени борци и подигнуто широм Русије више од 40 споменика који сведоче о догађајима из Великог рата.

Срећни смо што се и у Србији чува сећање на херојски подвиг и што се обележава на примерен начин, нагласио је министар.

Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334181
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs