Проширење сарадње са руским енергетским компанијама

Београд, 18. октобар 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић састао се данас са представницима руске компаније "Газпром Енергохолдинг", која се бави електроенергетиком и водећа је компанија у том сектору у Русији.


Руску делегацију је предводио генерални директор "Газпром Енергохолдинга", ћерке фирме компаније "Газпром", Денис Федоров.

Представници те компаније су пренели да су заинтересовани да инвестирају у енергетске пројекте на српском тржишту, с обзиром на то да је у новом портфолију компаније предвиђено ширење на тржиште Европе и Азије, као и да Србију виде као тржиште атрактивно за даља улагања.

Пословање те фирме заснива се на развоју и имплементацији пројеката из традиционалних извора енергије – гаса и угља, али је план да инвестиције прошире и на обновљиве изворе енергије.

Спремни смо за даље пројекте и у области обновљивих извора енергије, а наше ширење на европско тржиште хтели бисмо да започнемо управо из Србије, поучени позитивним искуствима "Газпромњефта", компаније која има већински удео у Нафтној индустрији Србије, али и имајући у виду наш заједнички пројекат термоелектране-топлане у Панчеву, рекао је Федоров.

На састанку је позитивно оцењена досадашња реализација ТЕ-ТО Панчево, заједничког пројекта НИС-а и "Газпром Енергохолдинга".

План је да годишња производња електричне енергије у ТЕ-ТО износи 1400 GWh што је, примера ради, довољно за снабдевање 230.000 просечних домаћинстава.

Антић је истакао да чињеница да је та руска компанија заинтересована за развој и имплементацију пројеката у Србији представља доказ да наша земља има повољан законски оквир и сигуран амбијент за прилив иностраних инвестиција.

Висок ниво билатералних политичких односа председника Путина и председника Вучића желимо да преточимо у ефикасну и широку економску сарадњу са Руском Федерацијом, додао је он.

С обзиром на то да су водеће руске енергетске компаније у Србији присутне кроз сарадњу "Газпрома" и Србијагаса, као и кроз већинско власништво "Газпромњефта" у НИС-у, жеља нам је да ту сарадњу проширимо и на друге аспекте производње енергије, рекао је Антић.

Министар је нагласио да ће "Газпром Енергохолдинг", за имплементацију пројеката који су од интереса за обе стране, имати пуну подршку Владе Србије и Министарства рударства и енергетике.

Састанку су присуствовали генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, као и представници ЕПС-а и Министарства рударства и енергетике.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333959
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs