Само компромисно решење за Космет гаранција трајног мира

Београд, 18. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас са делегацијом Европског савета за међународне односе о ситуацији на Западном Балкану и могућностима за превазилажење наслеђа конфликтне прошлости.


Ђурић је чланове овог угледног међународног истраживачког института, које је предводио бивши представник ЕУ у бриселском дијалогу Роберт Купер, упознао са разлозима инсистирања Београда на компромисном решењу за питање Косова и Метохије.

Само такво решење може бити гаранција трајног мира и стабилности у региону, указао је он и додао да је коначно дошло време да донедавно сукобљени народи преузму иницијативу и покажу да су способни да пронађу основ за будућу сарадњу.

Иницијатива Београда је, како је објаснио, не само мировни подухват, већ и тест зрелости за политичке елите које учествују у овом процесу.

Само компромис, колико год он специфичан био, може донети просперитетну и сигурну будућност народима региона, а сва остала решења заснована на једностраним актима могу само да индукују нова непријатељства и будуће сукобе, нагласио је Ђурић.

Он је госте детаљно информисао о положају нашег народа у покрајини, као и о серији недавних напада на Србе и њихову имовину на Космету и опасним демонстрацијама силе Приштине, којима се подривају напори за мирно решење замрзнутог конфликта.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333936
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs