Србија напредовала на ранг-листи Светског економског форума

Београд, 17. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је данас да је Србија напредовала за пет места на листи Глобалног индекса конкурентности Светског економског форума (WЕF) за 2018. годину, што је доказ да су спроведене реформе биле успешне.


Мали је, приликом представљања резултата Глобалног индекса конкурентности WEF за 2018. годину, истакао да то потврђује да су реформске мере допринеле бољем животном стандарду и пословном амбијенту у нашој земљи.

Он је прецизирао да је Србија заузела 65. позицију на поменутој листи, на којој је 140 земаља, при чему је изразио задовољство због тога што смо добили боље оцене за четири области – макроекономску стабилност, финансијски систем, способност за иновирање и инфраструктуру.

Министар је нагласио да је најбоље оцењена макрофинансијска стабилност, чему је претходио велики рад на економским реформама, и додао да је за првих шест месеци ове године забележен раст БДП-а од 4,9 одсто, што се пресликава и на стопу незапослености.

Према његовим речима, стопа незапослености је 2012. године износила 26 одсто, а сада је снижена на мање од 12 одсто.

Већ трећу годину имамо суфицит у буџету, што су резултати које ниједна друга економија у Европи нема и то је препознато у Индексу, истакао је Мали и подсетио на то да је макроекономска стабилност била предуслов за повећање плата и пензија и бољи пословни амбијент у Србији.

Он је, указујући на то да су важан сегмент и улагања у инфраструктуру, најавио да ће наредне године у буџету бити опредељено више од 200 милијарди динара само за капиталне инвестиције, односно 25 милијарди више него 2018. године.

До краја године завршићемо и Коридор 10 и јужни крак, радимо на прузи Београд–Будимпешта, потписали смо Меморандум о разумевању и сарадњи у изградњи деонице Моравског коридора и гради се велики број брзих саобраћајница попут правца Нови Сад–Рума–Шабац, додао је министар.

Према његовим речима, Влада Србије ради на томе да се инфраструктура у земљи додатно побољша како бисмо постали још атрактивнији и бољи на овим индексима конкурентности.

Мали је изнео задовољство и због оцене реформе финансијског система Србије, и додао да наша монетарна политика иде ка томе да динар буде стабилан, а да се инфлација држи на ниском нивоу.

Министар је нагласио да се то није десило деценијама уназад и да представља веома важан показатељ стабилности финансијског система.

Он је, као значајну област у којој је Србија напредовала, истакао и унапређење ИТ сектора, и додао да нас очекују додатне инвестиције на том плану, као и додатне олакшице.

ИТ сектор у Србији оствариће ове године милијарду евра извоза, навео је Мали и подсетио на то да је премијерка Ана Брнабић најавила да ће бити додатних улагања од сто милиона евра у ИТ инфраструктуру.

Према његовим речима, завршава се Технолошки парк у Новом Саду, а наставља се и изградња Технолошког парка у Нишу.

Он је истакао и да очекује унапређење електронске управе и сервиса Е-управе, као и то да ће се резултати мера које предузима Влада видети 2019. године, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333817
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs