Нова законска регулатива у складу са стандардима ЕУ

Београд, 17. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је циљ доношења десет закона из области грађевинарства и саобраћаја усмерен на то да се домаћи прописи ускладе са стандардима ЕУ.


Михајловић је на седници Скупштине Србије, образлажући сет предлога закона, истакла да се постојећа решења мењају како бисмо ишли у корак с временом и достигли европске стандарде у поменутим областима.

Реч је о, како је прецизирала, изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, изменама Закона о озакоњењу објеката, новом закону о грађевинским производима, као и изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

Такође, разматраће се и измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, Закона о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају, Закона о транспорту опасне робе, Закона о државној припадности и упису пловила и Закона о поморској пловидби, навела је она.

Према њеним речима, потпуно нов закон о грађевинским производима ће први пут регулисати квалитет грађевинских производа и уредити то тржиште.

Најважнији ефекти овог закона, како је навела, биће уређеније тржиште грађевинских производа, подизање квалитета материјала који се користи у градњи путева, мостова, зграда и других објеката, уз повољније цене за инвеститоре омогућене конкуренцијом произвођача.

Михајловић је поручила да ће нови закон учинити и домаће произвођаче конкурентнијим на европском тржишту, јер ће се и у Србији примењивати једнаки стандарди као и у земљама чланицама ЕУ.

Она је указала на то да су основни разлози за доношење измена и допуна Закона о ваздушном саобраћају даље усклађивање с међународним стандардима и препорученом праксом Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO), као и европским прописима у овој области.

Такође, како је нагласила, измене и допуне Закона о превозу путника у друмском саобраћају ће посебно регулисати такси-превоз, пошто у Србији има најмање 17.000 таксиста који су саставни део транспортног система сваког града.

Према њеној оцени, локалне самоуправе је требало раније да реше велики број проблема у вези с такси-превозом, којим ће моћи сви да се баве, али у складу са законом.

Она је, када су у питању измене Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу објеката, објаснила да ће овим документима бити решен проблем несавесних инвеститора и да ће моћи лакше да се руше нелегални објекти, будући да су до сада управни спорови трајали и по неколико година.

Такође, у катастру ће постојати забележба свих станова који су нелегално изграђени и такви станови и објекти неће моћи да се продају, нагласила је она и апеловала на грађане да не купују такве станове који су изграђени на нелегалан начин, а на општине и градове да локалне инспекције раде брже и савесније.

Михајловић је најавила да ће бити продужено трајање грађевинске дозволе са две на три године, а локацијски услови са 12 на 24 месеца.

Имаћемо и допуне Закона о катастру и еПлан, тако да планска акта више нећемо чекати годинама, што је понекад био случај, навела је она, уз напомену да се уводе и мале лиценце, поред великих, тако да нико неће моћи да гради без лиценце.

Измене Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и изградњи пружиће држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона, подвукла је потпредседница Владе.

Она је објаснила да Закон о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката уводи нову алатку која ће бити на располагању свима који спроводе овај закон, а то је лакше и брже доношење и спровођење решења о уклањању нелегалних објеката.

Према њеним речима, изменама овог законског решења предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно (најчешће другостепено) решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија.

Ова мера, како је нагласила, требало би да донесе много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало до окончања предугих управних и судских спорова.

Пред посланицима ће се наћи и Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о економској и техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Мађарске у области инфраструктурних пројеката.

Овај закон омогућиће спровођење споразума који предвиђа сарадњу двеју земаља у области управљања водом за пиће и отпадним водама, транспорта и одрживе мобилност, управљања чврстим отпадом, као и у области заштите животне средине и енергетици.

Споразум ће омогућити пружање техничке помоћи, заједничку израду студија, припрему и спровођење инфраструктурних пројеката.
Детаљније информације о поменутом сету предлога закона можете погледати овде.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333768
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs