Отворен нови погон фабрике "Новарес" у Зрењанину

Зрењанин, 16. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и министар привреде Горан Кнежевић присуствовали су данас отварању новог производног погона компаније „Новарес Србија“ у Зрењанину, у који је уложено 5,2 милиона евра.


Мали је том приликом подсетио на то да је 2017. године у Зрењанину запослено 3.000 радника, а ове године 1.600, оценивши да ће се доласком највеће гринфилд инвестиције у тај град, односно кинеске компаније "Шандонг Линлонг", тај тренд наставити.

Он је нагласио да поменута нова инвестиција "Новареса" показује колико је напредовао Зрењанин, али и колико је Србија постала атрактивна за инвеститоре.

Министар је подсетио на то да је прошле године донета одлука о томе да се Слободна зона у Зрењанину прошири за 550 хектара, што значи да ћемо имати још више инвестиција.

Он је нагласио да Влада намерава да остане чврсто на курсу досадашње политике и настави да јача економске резултате остварене у 2018. години.

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године стопа раста износила је 4,9 одсто, што је Србију сврстало у најбрже растућу економију у Европи.

Такође, Мали је нагласио да незапосленост пада трећу годину заредом и да Влада од 1. јануара 2019. излази са пакетом мера и олакшица, међу којима су укидање доприноса за незапосленост на терет послодавца и убрзање стопе амортизације.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић нагласио је да је у Средњобанатском округу забележен највећи раст броја запослених у нашој земљи, што је, како је оценио, резултат заједничког рада републичких, покрајинских и градских институција у стварању стабилног пословног амбијента.

У том округу је покренут точак економског развоја. Само нове фабрике и нова радна места у целој Војводини обезбедиће равномеран регионални развој и мотивисати људе да остану у својим срединама, објаснио је он, исказавши притом захвалност руководству "Новареса" на одлуци да прошири производњу.

Мировић је навео да је у проширењу фабрике "Новарес" учествовала и Покрајинска влада, обезбедивши 200.000 евра за субвенције за нова радна места, кроз програме подршке Развојне агенције Војводине.

Праксу субвенционисања нових радних места покренули смо оснивањем Развојне агенције Војводине, и Покрајинска влада ће и у будућем периоду наставити са тим субвенцијама у још већем обиму, поручио је он.

Генерални директор компаније "Новарес" Пјер Буле најавио је да ће у фабрици у Зрењанину у 2019. години број запослених бити повећан са 190 на 240.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони указао је на то да су француска предузећа све присутнија на овим просторима јер су Србија и АП Војводина постале сигурно место за улагање.

„Новарес“ је француска мултинационална групација, која у Србији послује од 2012. године. Производе пластичне компоненте за потребе аутомобилске индустрије, а успешно су реализовали овогодишњи план о проширењу сопствених производних капацитета.

Инвестирањем 5.250.000 евра погонска површина те фабрике увећала се за додатних 3.300 квадратних метара, стварајући тиме потребу нових радних места, чиме ће се број запослених у тој компанији, који износи приближно 200, већ у првом таласу запошљавања увећати за 50 радника.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333648
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs