После три деценије поново извоз пшенице из Србије у Египат

Београд, 15. октобар 2018. године – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић најавио је на данашњој конференцији за новинаре да би извоз пшенице из Србије у Египат, након тридесетогодишњег застоја, требало да почне у децембру ове године.

Фото: Танјуг

Недимовић је објаснио да је пројектом Министарства, Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Удружења "Жита Србије" постигнуто то да Србија после 30 година добије сертификат за извоз пшенице у Египат.

У последњој недељи новембра планирана је техничка провера српских складишних капацитета за извоз пшенице, а после тога ће прве количине жита из Србије кренути у Египат, који је тренутно највећи купац пшенице на свету, истакао је министар.

Он је указао на то да, за разлику од претходних година, пшеница у Србији сада има висок квалитет, изневши податак да је ове године више од три милиона тона те житарице произведено на 16.000 хектара њива, од чега ће бити извезено око два милиона тона.

Министар је истакао да се преговара и о извозу кукуруза у Кину и Индонезију, како би се српске житарице усмериле на тржишта која најбоље плаћају.

Директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитај рекла је да Србија има велике потенцијале у сектору пољопривреде, а да ће извоз пшенице ка географским дестинацијама које су платежно добро способне омогућити да производи из Србије буду конкурентнији на тржишту.

Наставићемо да пружамо подршку српским производима и њиховим произвођачима како бисмо помогли да се што боље пласирају на тржишту, истакла је она.

Директор Сектора ЕБРД за агробизнис Југоисточне Европе Миљан Ждрале оценио је да је пољопривреда један од најважнијих погона за развој економије Србије.

Студијска анализа житарског сектора Србије омогућила нам је да превазиђемо техничке препреке за извоз српске пшенице у Египат, рекао је Ждрале и додао да се на тај начин постиже и промоција пољопривреде Србије.

Он је најавио да ће у циљу те промоције следеће године бити организован "Житарски конгрес" у Србији како би се размењивала искуства из извоза.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333550
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs