Наставак развоја задругарства ради опстанка српског села

Крушевац, 12. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић истакао је данас да је до сада формирано 311 пољопривредних задруга, чиме је, како је оценио, направљен искорак у правцу опстанка села.

Кркобабић је након разговора са градоначелницом Крушевца Јасмином Палуровић и руководством тог града о формирању задруга и о регионалном развоју рекао да је планирано да се у републичком буџету наредне године издвоји 25 милиона евра за развој задругарства.

Он је прецизирао да је то четири пута више него ове године, и најавио да ће Српска академија наука и уметности (САНУ) направити мапу региона, а биће дефинисана и стратегија равномерног регионалног развоја.

Покушаћемо да објединимо породична газдинства и оформимо што више специјализованих пољопривредних задруга, које могу да одоле изазовима тржишта, навео је министар.

Кркобабић је нагласио да Србија треба да подстиче развој сточарства јер је потписан уговор са Кином о извозу јунећег и јагњећег меса, при чему је навео податак да се сада извози само 300 тона јунећег меса, што је сто пута мање него у време СФРЈ.

У оквиру посете Крушевцу, министар је у селу Лазаревац обишао и земљорадничку задругу "Еуро Дуо Калем", којој је додељено 11,3 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и формирање нових задруга.

Задруга успешно послује од 2006. године, бави се гајењем воћа и производњом садног материјала, а са осам чланова и више од 40 коопераната (са територије општина Крушевац, Трстеник и Варварин), годишње произведе скоро милион воћних садница и 500 тона свежег воћа (јабука, крушака, шљива, трешања) намењених углавном извозу у Русију, Грузију, Казахстан, Таџикистан, Узбекистан и Киргистан.

Задруга је новцем добијеним из Програма купила минусно/плусну лагер комору за складиштење воћа, поврћа и садног материјала.

Кркобабић је рекао да је посетио ову задругу како би се уверио у то како су искоришћена средства и да ли је локални буџет спреман да препозна значај удруживања пољопривредних газдинстава у задруге.

Помоћник градоначелника Крушевца Марко Милојевић рекао је да су акције помоћи задругама и опстанку села од немерљивог значаја.

Овако добрим програмима покушавамо да вратимо веру у задругарство због чега ћемо размотрити могућност издвајања средстава и из градског буџета за помоћ задругама, рекао је Милојевић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333438
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs