Србија добила статус придруженог члана Франкофоније

Београд/Јереван, 11. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је данас у Јеревану да је наша земља на састанку сталних чланова Међународне организације Франкофоније добила статус придруженог члана.


Дачић је након завршеног првог дана XVII самита шефова држава и влада Франкофоније, на којем учествује 80 држава у својству сталних, придружених чланова или посматрача, истакао да је наш пријем био једногласан, односно да су га прихватили сви стални чланови, којих има више од 50.

То ће, како је оценио, свакако значити корак напред у унапређењу нашег статуса и у даљем развоју сарадње у оквиру ове веома значајне мултилатералне организације.

Он је пренео да је поменути скуп искористио и за низ билатералних састанака са представницима више земаља, са којима је разговарао о темама које су за нас најважније, као што је питање Косова.

С обзиром на то да су представници Косова, који су сада добили статус придруженог члана, рекли да је то велика победа дипломатије, Дачић је објаснио да је Франкофонија организација која не окупља само државе.

Према његовим речима, и Луизијана је данас, на пример, добила одређени статус, из Канаде постоје два-три региона који су такође чланови Франкофоније, Белгије и других земаља, с тим што статус придруженог члана добију оне државе и региони који изразе такву жељу.

У том смислу, како је истакао, поводом захтева Косова, 13 земаља сталних чланица поднело је декларацију, односно такозвану интерпретативну изјаву, у којој се каже да то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се оно признаје као држава и да њихов став о Косову и даље остаје непромењен.

У нашим разговорима с представницима других држава постигли смо веома значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање тих држава за позицију Србије, подвукао је Дачић.

Велики број тих држава је у периоду од 10 година признало Косово и са њима разговарамо о томе да повуку признање, навео је он, уз оцену да су ти разговори врло успешни.

Такође, како је напоменуо, у Јеревану је присутан велики број представника земаља са којима смо водили разговоре и у Њујорку, тако да Србија наставља са својим активностима.

Дачић је пренео да очекује да ће до Нове године, односно у наредних неколико месеци, број држава које су признале Косово пасти испод 100.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333314
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs