Обезбеђена помоћ за СПЦ на Косову и Метохији

Београд, 7. октобар 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је у протеклих неколико дана, као и сваке године, реализовала више програма помоћи Епархији рашко-призренској Српске православне цркве, а реч је о помоћи у огреву, опреми и грађевинским радовима.

За потребе Богословије, Епархијског дома и Саборне цркве у Призрену, манастира Пећка патријаршија, манастира Гориоч и манастира Успење пресвете Богородице у Ђаковици, обезбеђена је већа количина енергената и огревног материјала.

Канцеларија за Косово и Метохију је, у сусрет грејној сезони, обезбедила 855 кубних метра огревног дрвета, чија је вредност 3.573.900 динара, 10 тона угља, у вредности од 88.500 динара, 33.300 литара евродизела, вредности 2.664.000 динара и 78 тона пелета, чија је вредност 2.012.400 динара.

Грејна сезона, уз помоћ Канцеларије за Косову и Метохију, и ове године почиње на време и за све друге кориснике ове врсте помоћи, међу којима су вртићи, школе и здравствене установе.

Канцеларија за Косово и Метохију је, такође, донела Одлуку о одобравању средстава општини Косовска Митровица на име извођења радова на изградњи паркинга поред платоа Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици. Вредност пројекта уређења паркинга је 1.387.290,00 динара.

Донета је и Одлука о одобравању средстава општини Косовска Митровица на име извођења набавке дестилерије са пратећом опремом за потребе Црквене општине косовско-митровачке при Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици. Укупна средства издвојена за ове намене износе 2.670.000 динара.

За манастир Бањска обезбеђен је агрегат снаге 150 KWA са опремом за аутоматски рад, који је смештен у звучно изоловани контејнер са дизел мотором, а чија је вредност 1.450.000 динара.

Ово су само нека од издвајања која је Влада Србије, посредством Канцеларије за Косово и Метохију, ове године обезбедила за Српску православну цркву у нашој јужној покрајини, наводи се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=332935
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs