Локалне заједнице показале солидарност са расељеним особама

Стара Пазова, 27. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељена лица.

Фото: Танјуг

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини говор Дачића на церемонији полагања камена темељца за изградњу станова за избеглице у Старој Пазови у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Даме и господо,

Пријатељи и учесници Регионалног стамбеног програма,

Задовољство ми је да вам се обратим и да вам искажем захвалност што смо се данас окупили како бисмо званично обележили почетак изградње станова намењених избеглим лицима из Хрватске и Босне и Херцеговине са пребивалиштем у Старој Пазови.

Изградња стамбених јединица на локацији у Старој Пазови једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године.

Република Србија је изузетно посвећена испуњењу овог програма и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца овде у Старој Пазови.

Изградња станова на овој локацији одвија се у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Укупна вредност наведеног Потпројекта износи 52 милиона евра, од чега су 38,8 милиона евра средства из донација, док Република Србија учествује са 13,2 милиона евра. У оквиру овог дела стамбеног програма биће додељено укупно 1.847 стамбених решења, од чега 1.267 станова у 27 јединица локалне самоуправе. Од овог броја, већ се увелико гради 270 станова у насељу Камендин у Земуну, које ће бити завршено и усељено на пролеће следеће године. Подсећам на то да смо камен темељац за насеље у Камендину положили 17. новембра 2017. године, као и да смо 7. августа 2018. године у Ветернику у општини Нови Сад положили камен темељац за 276 станова.

Данас отварамо градилиште у Старој Пазови за изградњу 169 стамбених јединица. У осталим општинама градилишта су или у припреми, или у фази избора извођача. На пример, у Убу (20 станова) и Мионици (16 станова) извођачи су уведени у посао и све је спремно за почетак радова. У градовима и општинама у којима се реализује Потпројекат 5 у току су тендери за набавку грађевинског материјала и започета је подела 200 пакета грађевинског материјала. Такође, реализована је и куповина 277 сеоских кућа, од планираних 380 у 27 општина.

Поштовани пријатељи,

Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељена лица. Решавање стамбених питања је важно, али представља само један аспект квалитета живота у новој средини.

Локалне заједнице имају посебну улогу на плану помоћи у остваривању интеграције избеглих лица у њиховим срединама. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у најтежим тренуцима, као што и данас помажу све напоре за хуманом интеграцијом, и кроз Регионални стамбени програм. Без подршке локалне заједнице, тешко се може замислити успех у решавању овог комплексног проблема.

У том светлу бих изразио захвалност локалној самоуправи Старе Пазове на подршци приликом реализације Регионалног стамбеног програма, као и свим напорима и посвећености Комесаријата за избеглице и миграције на челу са комесаром Владимиром Цуцићем.

Изражавам захвалност и многобројним земљама донаторима Фонда Регионалног стамбеног програма, као и међународним организацијама укљученим у реализацију овог програма, које су учествовале у напорима да Регионални стамбени програм заживи и допринеле његовом напретку.

Успешна реализација Регионалног стамбеног програма додатно даје на значају доброј сарадњи и комуникацији земаља у региону и доприноси процесу помирења.

Надам се да ће будући корисници Програма, којима захваљујем на стрпљењу, у овој просперитетној општини успети да остваре своје животне циљеве. Поздрављам све кориснике и учеснике Регионалног стамбеног програма са жељом да наставимо и завршимо радове, а потом и обележимо усељење корисника.

Хвала на пажњи“, навео је Дачић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=329214
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs