Доследна подршка Израела очувању територијалног интегритета Србије

Београд, 3. јул 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас са генералним директором Министарства иностраних послова Израела Јувалом Ротемом о односима двеју земаља, као и о току дијалога Београда и Приштине.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је изразио захвалност Ротему на доследном опредељењу Израела да не призна једнострано проглашену независност Косова, и истакао да је Београд јасно опредељен за решавање свих проблема у региону мирним и политичким средствима.

Он је поновио да Београд инсистира на доследном поштовању договора постигнутих у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ, пре свега на успостављању Заједнице српских општина, као кључног елемента првог бриселског споразума.

Ђурић је изразио задовољство због јачања билатералних политичких и економских веза Србије и Израела, што се јасно види и у порасту броја инвестиција које у Србију долазе из те земље.

Српски и јеврејски народ нераскидиво повезује искуство тешког страдања кроз историју и жеља да се развијају и унапређују у миру у оквиру својих суверених и демократских држава, навео је директор Канцеларије зе Косово и Метохију.

Он је подсетио на то да је Краљевина Србија пре 100 година била прва држава која је подржала Балфурову декларацију, и на тај начин Јеврејима признала право на формирање државе.

Састанку је присуствовала и амбасадор Израела у Србији Алона Фишер Кам.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=325858
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs