За израду медијске стратегије неопходно учешће свих релевантних удружења

Београд, 7. јун 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да у данашњем саопштењу, након састанка са представницима медијских и новинарских удружења у вези са израдом медијске стратегије, нигде не пише да је формирана радна група за израду те стратегије.

У саопштењу Владе пише да се на састанку „разговарало о саставу радне групе за израду медијске стратегије и начину рада“. У саопштењу такође пише да до наредног састанка „медијска и новинарска удружења треба да доставе предлог чланова радне групе, како би она што пре почела са радом“.

С обзиром на то да је реч о важном документу за развој медијске сцене у Србији, циљ је да у њеној изради учествују сва релевантна медијска удружења, како би процес био инклузиван и како би се заједно дошло до најбољих решења у интересу јавности.

У саопштењу Владе са наводи и да ће наредни састанак бити одржан у понедељак, 18. јуна. До тада медијска и новинарска удружења треба да пошаљу предлоге за чланове у радној групи и Координационом телу за сарадњу с медијима, што, за оне који саопштење пажљиво читају, значи да радна група тек треба да буде формирана пошто се медијска удружења договоре и пошаљу своје предлоге.

Израда медијске стратегије важан је део ширих реформи које Влада Србије спроводи. Влада је одлучна да, упркос почетним неслагањима и различитим тумачењима која су проистекла са данашњег састанка, медијска стратегија буде усвојена, јер је то важан корак у оснаживању медија и друштва у целини.

Влада Србије остаје посвећена томе да процес израде медијске стратегије буде инклузиван и то је кључни разлог због кога су учесници састанка позвани да дају своје предлоге за чланове оба тела до наредног састанка, како је и наведено у саопштењу Владе Србије.

Важно је да сви заједно радимо на овоме, јер нам је заједнички циљ да наше друштво добије документ који ће бити развојни и из кога ће даље моћи да се развија медијско тржиште у Србији и то уз поштовање принципа равноправности, транспарентности и инклузивности.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=323790
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs