За упис у ИТ одељења пријављено 2.537 ученика

Београд, 16. мај 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да се за полагање пријемног испита за специјализована ИТ одељења пријавило 2.537 ученика, што чини приближно четири одсто укупног броја ученика који ће уписати средње школе.

У саопштењу се наводи да је број пријављених увећан приближно пет пута у односу на прошлу школску годину, када се пријавило 556 ђака.

На пријемном испиту, који је заказан за 3. јун, полагаће се задаци из математике средњег и напредног нивоа, док се за припрему користе збирке за полагање завршног испита.

У зависности од резултата пријемног испита, могуће је да ће наредне школске године бити уписана и три ИТ одељења на језицима националних мањина, с обзиром на то да се за полагање пријемног пријавило и 76 ђака припадника мађарске и словачке националне мањине.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије, а биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења.

Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.

ИТ одељења имаће максимално по 20 ученика који се на часовима информатичких и програмерских предмета деле на групе. Све гимназије су опремиле кабинете за информатику, наставнике информатике очекују обуке за нове предмете, док ученицима није потребна додатна ИТ опрема, нити улагање у ученички материјал.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави приближно 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године.

Тај број је потребно повећати најмање пет пута, на више од 7.000 радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Овај сектор у Србији тренутно запошљава приближно 20.000 радника, а просечна плата у у њему виша је него у другим привредним гранама.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=321837
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs