Обележена 20-годишњица прве отмице српског цивила на Космету

Београд, 14. мај 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић присуствовао је данас у Спомен-соби "Косметске жртве", у Палати "Београд", обележавању 20-годишњице прве отмице на Косову и Метохији.

Фото: Танјуг

Ђурић је том приликом поручио да је незаборав дужност како државе и њених институција, тако и њених грађана, због тога што су жртве које смо као народ претрпели обележје нашег идентитета.

То је обележје нашег идентитета како у прошлости, садашњости, тако уверен сам и у будућности. Не смемо заборавити наше жртве, не смемо никада престати да тражимо истину и правду, нагласио је он.

Ђурић је рекао да људи који су починили неке од најтежих злочина на Космету делују некажњено, обављају неке од најодговорнијих функција у нашој јужној покрајини, и напоменуо да је наша обавеза да не престанемо да се боримо за то да буду изведени пред лице правде.

Он је рекао да ће Србија инсистирати на томе да утврђивање истине о киднапованима, несталима и убијенима на Космету и свим жртвама и кажњавање одговорних за то постане саставни део процеса решавања питања Косова и Метохије.

Фото: Танјуг

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да уколико постоји место у затвореном простору где се апстрактна реч "трагедија" може готово опипати и доживети на најубедљивији начин, то је управо ова спомен-соба.

Вукосављевић је истакао да је Србија дужна да се бори за истину и правду о српским страдалницима са Космета, и додао да је то наша обавеза и по томе ће нашим делима судити генерације после нас.

Обележавање 20-годишњице прве отмице на Космету организовало је Удружење породица киднапованих и убијених на Космету.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=321716
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs