Покушај Приштине да карате борилиште претвори у политичку арену

Београд, 9. мај 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да, упркос жељи да будемо добри домаћини свим спортистима на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду, спортисти са Косова и Метохије неће бити део овог такмичења јер им је спорт и овога пута био у другом плану.


Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини саопштење Канцеларије за Косово и Метохију:

"Лица која су покушала да у две групе и у два различита термина уђу на територију централне Србије мимо споразума враћена су и синоћ и јутрос са административног прелаза.

И поред прецизне најаве организатора о искључиво статусно неутралном начину учешћа и представљања спортиста са Косова и Метохије, мањи део делегације са Косова и Метохије се синоћ око 23 часа појавио на административном прелазу Мердаре са обележјима лажне државе "Косово", са несумњивом намером да изазову провокације на овом такмичењу.

Након тога, јутрос је, још једном, већи део делегације из наше јужне покрајине покушао да унесе обележја и опрему са симболима самопроглашеног "Косова".

Обе делегације су враћене и тиме је покушај представника Приштине да карате борилиште претворе у политичку арену спречен доследном применом Споразума о званичним посетама.

Јавност треба да зна и да приштинска страна није на време и на начин предвиђен Споразумом о званичним посетама поднела захтев за долазак и учешће делегације.

То је учинила са кашњењем од три дана – уместо најкасније у петак, 4. маја, до 17 часова, најава доласка делегације достављена је тек у понедељак, 7. маја, у поподневним сатима, тачније у 16.17 часова.

Важно је истаћи да се представници каратиста са Косова и Метохије јуче нису појавили на раније заказаном састанку са председником Европске карате федерације, на којем је требало да се договоре и појасне детаљи о начину учешћа и представљања спотиста из наше јужне покрајине на Европском првенству у Новом Саду, што довољно говори о томе да им је спорт у другом плану и овога пута.

Напомињемо да су у искључивом циљу заштите спортског духа такмичења и безбедности учесника и грађана, делегације са Косова и Метохије враћене са административног прелаза.

Надлежни органи су у приправности за случај евентуалних нових провокација", наводи се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=321189
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs