Подршка намери Срба на Космету да формирају ЗСО

Београд, 29. март 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да Србија подржава закључке Срба са Косова и Метохије и њихову намеру да започну формирање Заједнице српских општина (ЗСО), које је њихово право по Бриселском споразуму.


Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да очекује да уместо претњи ратом, које не могу да донесу ништа добро, представници Приштине омогуће Србима да у наредне три недеље почну да раде на формирању и изради статута ЗСО.

Србија је опредељена за мир и зато подржавамо закључке Срба са Космета и њихову намеру да започну формирање ЗСО, које је њихово право по Бриселском споразуму, домаћем и међународном праву, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је поручио појединим приштинским министрима, који српским представницима на Космету прете хапшењем уколико дође до формирања ЗСО, да прво треба да ухапсе себе јер пет година не спроводе Бриселски споразум.

Разговори које је јуче председник Србије Александар Вучић имао са председником Русије Владимиром Путином и међународним званичницима охрабрење су за Србе на Космету, јер је јасно да се Србија бори и да није сама у настојањима да очува мир и укаже на поштовање споразума, додао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија подржава успостављање Заједнице српских општина онакве каква је предвиђена Бриселским споразумом, а не онако како је замишљају поједини албански медији или политичари помињући одлуке Уставног суда.

АУДИО: Конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка ЂурићаЈедина могућа форма је онако како је предвиђено Бриселским споразумом. Они су одлуком Уставног суда поништили 22 од 23 тачке принципа о успостављању заједнице и такво формирање неће бити могуће, нагласио је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је подвукао да дели мишљење председника Вучића да политички представници Албанаца нису озбиљни у намери о успостављању Заједнице српских општина.

Такође, цела Србија је у понедељак могла да види какву претњу за државу представља формирање војске Косова, рекао је он и поручио Србима на Космету да не прихвате да учествују у таквој илегално-оружаној формацији.

Према његовим речима, војска Косова би имала само једину функцију – да се бори против Срба на Космету, њихових интереса и државе Србије.

Ђурић је, коментаришући интересовање КФОР-а за надлетање авиона Војске Србије над Прешевом, објаснио да је реч о редовној војној активности, која је најављена пре више од годину дана.

КФОР каже да врши очекиване провере, али нисам приметио да су обављали такве провере када су стотине маскираних и до зуба наоружаних, за мене терориста, упали у понедељак у северну Косовску Митровицу. Нисам тада видео ни КФОР, ни очекиване провере, напоменуо је он.

Ђурић је рекао да су авиони Војске Србије летели изнад Прешева као што су летели изнад Ћуприје или било ког другог града у Србији, као и да ће са таквим активностима наставити и даље.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=317766
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs