Српско културно наслеђе у пројекту Европеана

Београд, 16. март 2018. године – Помоћник министра културе и информисања за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић изјавио је данас да установе културе наше земље учествују у европском пројекту Европеана ради дигитализације и очувања културног наслеђа.

Дејан Масликовић
Фото: Фонет
Масликовић је у обраћању новинарима, уочи почетка панел-дискусије “Културно наслеђе у дигиталној ери”, најавио подршку институцијама културе на локалном нивоу за укључивање у поменути пројекат.

Он је навео да у Европеани за сада највише учествују Народна библиотека Србије и Музеј примењене уметности, и додао да би било добро да се укључе и установе што чувају завичајне збирке, које су веома значајне за дефинисање нашег идентитета.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да су Србија и Западни Балкан део Европе и да заједно са земљама Уније деле историју и културно наслеђе.

Сем Фабрици
Фото: Фонет
Зато је добро то што смо заједно са Владом Србије покренули једногодишњи програм из културе са више од 40 догађаја, оценио је Фабрици и најавио да ће Србија уз помоћ ЕУ рестаурирати фрањевачки самостан у Бачу и Голубачку тврђаву.

Управник Европеана колекција Нинке ван Шавербеке објаснила је да је тај програм „дигитално лице“ европског културног наслеђа.

Драго нам је што, захваљујући дигитализацији, културно наслеђе дајемо на увид грађанима, закључила је Ван Шавербеке.

Панел-дискусија на тему како Европа штити и чува своје културно наслеђе прилика је да се представе Европеана дигитална платформа ЕУ посвећена европској културној баштини, учешће српских установа културе у тој платформи, као и да се прикажу резултати текуће дигитализације у Србији.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=316802
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs