Држава финансира едицију „Српска књижевност о Великом рату“

Београд, 13. март 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Јавног предузећа „Службени гласник“ Јелена Триван потписали су данас Уговор о суфинансирању издавања едиције „Српска књижевност о Великом рату“.

Вукосављевић је том приликом објаснио да се едиција издаје поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата, као и 100-годишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Предвиђено је, како је навео, да у оквиру едиције буду објављене књиге "Ратни другови" Станислава Винавера, "Избор поезије о Великом рату", "Приповетке и документарна проза са тематиком Великог рата", "Дневник о Чарнојевићу" Милоша Црњанског, "Крила" Станислава Кракова, "Црвене магле" Драгише Васића и "Покошено поље" Бранимира Ћосића.

Према његовим речима, у едицији ће се наћи и наслови "Деветсто петнаеста, трагедија једног народа" Бранислава Нушића, "Српска трилогија" Стевана Јаковљевића (свеске 1-3), "Дан шести" Растка Петровића, "Време смрти" Добрице Ћосића (свеске 1-4), "Књига о Милутину" Данка Поповића, "Свети Георгије убива аждаху" Душана Ковачевића и "Велики рат" Александра Гаталице.

Министар је рекао да ће тај списак можда бити допуњен и да ће буџет износити између девет и 10 милиона динара, с тим што ће ресорно министарство учествовати са 50 одсто, Влада Војводине са 30, а "Гласник" са 20 одсто средстава.

Он је навео да ће већи део тиража бити откупљен за библиотеке и да је идеја да се кроз илустрације и на корицама књига прикажу дела великих српских сликара који су страдали у Првом светском рату.

Мировић, који је и председник Одбора за обележавање 100-годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, нагласио је да је едиција део државног пројекта обележавања тог јубилеја.

Он је најавио снимање филма и телевизијске серије, отварање Музеја присаједињења у оквиру Музеја Војводине и читав низ манифестација са локалним самоуправама у Војводини, а све са циљем да се осветли историја Срба у Војводини и покаже вишевековни континуитет њиховог настојања да освоје слободу, о чему се недовољно зна.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=316474
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs