Мала и средња предузећа стуб развоја привреде

Београд, 8. март 2018. године – Министар привреде у Влади Републике Србије Горан Кнежевић поручио је данас да је сектор микро, малих и средњих предузећа кичма привреде и генератор раста и нових послова, због чега је стратешки приоритет Владе и Министарства привреде свеобухватна подршка том сектору.


Кнежевић је у ауторском интервјуу за данашње издање дневног листа "Блиц" истакао да од идеја предузетника, њиховог труда и предузимљивости зависи и брзина раста и развоја Србије.

Министар је рекао да предузетници који улажу у свој бизнис доносе и нове технологије, што даље чини српске производе атрактивним и за извоз, додавши да су у данашње време најуспешније оне земље у којима се посао ствара, где постоји предузетничка идеја и окружење које подстиче њихов развој.

У ресору који водим, већ неколико година уназад прешли смо са речи на дела и подржавамо привреду на више паралелних колосека, поручио је он и указао на то да привреда данас има оно без чега не може да расте ни у једној земљи – политичку стабилност.

Кнежевић је навео да, уз такву основу, може да се рачуна и на то да су све владе од 2013. године у пракси показале да су реформске и да им је унапређење пословног амбијента високо у агенди приоритета.

Држава, како је навео, даје и подстицаје у новцу, бесповратна средства, јефтине кредите, а и оно што је некима можда значајније од новца – бесплатне обуке и менторинг.

Он је напоменуо да је само Министарство привреде наставило традицију и расписало прве програме за 2018. годину у оквиру којих је, у првом таласу, обезбедило 750 милиона динара бесповратно.

У претходним годинама, ослушкивали смо потребе привреде, и зато су овогодишњи програми још бољи од претходних, јер смо кроз њих настојали да на најбољи начин одговоримо на те потребе, рекао је Кнежевић и додао да је за програм који подржава развојне пројекте компанија обезбеђено 500 милиона динара бесповратно.

Министар је истакао да је кључно да се подрже они који су храбри и не траже посао у јавном сектору, већ сами себи стварају послове.

За почетнике у бизнису се у пракси, нажалост, показало да јако тешко долазе до извора финансирања. Ми то желимо да променимо, нагласио је он, подсетивши и на то да су се већ спроводили успешни програми намењени овој категорији, што се сада наставља, при чему је ове године за њих обезбеђено 250 милиона динара бесповратно.

Паралелно је, како је навео, и у 2018. години поново отворена могућност учествовања у бесплатним обукама, саветовању и менторингу у 16 акредитованих агенција широм Србије.

Кнежевић је додао да ће Министарство привреде суфинансирати и набавку нове опреме, а за то је већ обезбеђено приближно 560 милиона динара које привредници такође не морају да врате.

Први корак је да се одаберу партнерске банке и лизинг куће са најповољнијим каматним стопама, указао је он.

Министар је објаснио да је идеја да наставимо да афирмишемо предузетнички дух у Србији, јер су ефекти кроз овакве послове и програме највећи на привредни раст, буџет и успешну економију државе.

То се показало у 2016. години, која је проглашена Годином предузетништва, а резултат је био нових 17.000 предузећа, нових 30.000 радних места и 70 одсто већа остварена нето добит, подсетио је Кнежевић.

Очекујем да ће, када се сабере резултат у 2017. години, у којој је за мала и средња предузећа опредељено 18,2 милијарде динара, од чега 7,6 милијарди бесповратног новца и више од пола милијарде евра за повољне кредите, резултат бити једнако добар. Свој посао смо озбиљно схватили и настављамо, закључио је он.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=316138
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs