Културна сарадња Србије и Италије на високом нивоу

Београд, 7. март 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је данас да је изложба Народног музеја „Благо и цареви – Раскош римске Србије“, која ће бити представљена од 10. марта до 3. јуна у Палати Меизлик у Аквилеји, битан догађај у културној сарадњи Србије и Италије.

Фото: kultura.gov.rs

Вукосављевић је на конференцији за новинаре истакао да ова поставка по свом значају надилази сам формат изложбе зато што је 2018. година проглашена Европском годином културног наслеђа, што је велика светска тема.

Тема заштите културне баштине једна је од великих тема Унеска и самим тим мора бити важна свима који се баве културом и културном политиком, напоменуо је министар и подсетио на то да је културна баштина широм света угрожена услед војних сукоба, тероризма, намерног уништавања, али и нехата и немара.

Према његовим речима, хеленско и римско наслеђе, хришћанство и ренесанса су четири основна стуба на којима почива европска културна традиција и управо ова изложба јесте омаж и допринос бољем разумевању неких од тих односа.

Он је истакао да је изложба „Благо и цареви – Раскош римске Србије“ прилика да се у једном изузетно важном центру као што је Аквилеја представи благо којим располажу музеји у Србији.

Министар је поручио да је културна сарадња Србије и Италије на веома високом нивоу, да се одвија између влада двеју земаља и директно између институција, али и да постоји потенцијал за њено унапређење.

Имамо доста заједничког због културних веза које задиру далеко у прошлост. Те потенцијале треба искоришћавати у максималној мери и Министарство ће давати свој максимални допринос развоју тих односа, закључио је Вукосављевић.

Експонати који ће бити представљени на изложби у Аквилеји потичу из широког хронолошког оквира између 1. и 6. века, односно почев од раног Римског царства, преко периода Тетрархије, све до времена Константина Великог и периода раног хришћанства. То је управо и време када је град Аквилеја био један од највећих и најбогатијих градова Царства на тлу данашње Италије.

Аутор изложбе и коедитор публикације је научни саветник Ивана Поповић, а координатор музејски саветник Деана Ратковић.

Поставку прати двојезични каталог на енглеском и италијанском језику, који је плод сарадње српских и италијанских стручњака.

На конференцији за новинаре говорили су и директор Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић, председник фондације „Аквилеја” Антонио Занарди Ланди, отправник послова Амбасаде Италије у Србији Серђо Монти и научни саветник - аутор изложбе и коедитор публикације Ивана Поповић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=316036
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs