Расветлити злочине над Србима на Космету

Београд, 16. фебруар 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије упутила је данас апел међународним институцијама у покрајини да у име човечности и европских вредности учине додатне напоре како би сви нерасветљени злочини над Србима добили судски епилог.


У саопштењу се подсећа на то да је на данашњи дан, пре 17 година, 12 Срба погинуло, а 43 је повређено, у безумном терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ код Подујева, а починиоци, без обзира на монструозност злочина и сталне апеле државе Србије и ожалошћених породица, нису приведени правди.

Злочини попут овог подсећају нас на чињеницу да су албански терористи по завршетку ратних сукоба на Косов у и Метохији започели, пред очима међународних снага, крвави пир чији је циљ био завршетак етничког чишћења српског и другог неалбанског становништва.

Та организована кампања терора и застрашивања је мрља на образу политичара у Приштини, који до сада нису показали искрену спремност за суочавање са прошлошћу, али пре свега међународне заједнице, јер до данас није успела да осигура услове за непристрасно суђење починиоцима.

Кажњавање починилаца овог и других злочина над Србима предуслов је успостављања поверења и помирења између два народа и зато ове, као и претходних 17 година, наглашавамо да је расветљавање злочина, колико чин суочавања са прошлошћу, толико и чин одговорности према будућности, додаје се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=314335
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs