Помоћ државе пољопривредницима на Космету

Лапље Село, 14. фебруар 2018. године – Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Велимир Станојевић изјавио је данас, након разговора са пољопривредним произвођачима из Лапљег Села и Грачанице, да је акутни проблем пољопривредника у покрајини пласман пољопривредних производа.

Фото: kim.gov.rs

Станојевић, који заједно са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Канцеларије за Косово и Метохију обилази општине јужно од Ибра, објаснио је да је још један од великих проблема и тај што се у тим општинама све углавном заснива на примарној пољопривреди.

Он је навео да су захтеви пољопривредника пре свега везани за механизацију, као и за обнављање сточног фонда, додавши да је циљ ове посете да се промовише интензивна производња, пројекти који ће довести до тога да приноси по јединици површине буду већи.

Ресорно министарство ће предложити Канцеларији посебне подстицајне мере за младе произвођаче, рекао је Станојевић, најавивши да ће се посебан акценат ставити на подршку младим људима који су остали да живе на Косову и Метохији.

Он је поновио да ће се Министарство, заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију, ангажовати на томе да помогне људима да се удруже и да се направе одређени видови прерађивачких капацитета, откупна места и све оно што може допринети томе да производи са Космета што лакше дођу или до централне Србије или чак и изван ње.

Министарство је, како је подсетио, одмах након посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији 20. јануара реаговало и упутило Канцеларији за Косово и Метохију средства од 200 милиона динара.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев оценио је да перспектива пољопривреде у покрајини и те како постоји, нагласивши да Канцеларија у овој години има могућност да пољопривредницима понуди конкретне ствари, заједничке пројекте, изградњу и субвенције.

Према његовим речима, у наредном периоду очекује нас припрема документације и обилазак апликаната јер је оправданост сваког захтева нешто на шта ће се обратити посебна пажња, како би се свела могућност било какве злоупотребе на минимум.

Он је најавио да ће у оквиру другог дела посете обићи четири општине на северу Косова и Метохије, као и две јужно од Ибра – Обилић и Србицу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=314268
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs