Појачати помоћ општинама са српском већином на Космету

Ниш, 12. фебруар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је, учествујући на округлом столу градова и општина у оквиру процеса унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, да се јачањем сарадње општина из централне Србије и са Космета ствара осећај сигурности код Срба у покрајини.


Ружић је, на скупу одржаном у Нишу, истакао да Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа, чијим очувањем, како је додао, одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије.

Када би за сваку од десет српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из десет општина и градова из централне Србије, заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век, нагласио је он.

Министар је додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини, уз напомену да је ресорно министарство припремило нацрте закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи.

Према његовим речима, то ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене.

Ружић је подсетио на то да је данас 1.760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), односно 1.760. дан неиспуњавања обавеза Приштине у вези са питањем на које се односи већи део првог бриселског споразума.

Министар је оценио да је Приштина учинила све да до формирања ЗСО не дође и да непрестано код Албанаца подгрева страх да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску.

То је сасвим неоснован страх, јер добробит једне заједнице на Космету по систему спојених судова значи добробит свих грађана. Наш концепт је да је оно што је добро за Србе на Космету, добро за све, поручио је Ружић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=314004
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs