Удвостручена помоћ за Србе на КиМ у овој години

Београд, 10. фебруар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић најавио је данас да ће напори и борба за опстанак српског народа на Косову и Метохији бити удвостручени и поручио да ће се у овој години остварити велики и важни пројекти.


Ђурић је на конференцији за новинаре, након сусрета са групом Срба са Косова и Метохије, којима је успешно одговорено на захтеве након недавног сусрета са председником Александром Вучићем у Лапљем Селу, најавио да ће у Бањској, где је држава помогла обнову цркве, као и отворила после више деценија, запуштену бању, бити завршен модеран лечилишни комплекс.

Тамо ће долазити грађани и из других делова Србије да се лече, а у њему ће наћи постао мештани тог краја, додао је он и указао на то да ће бити убрзано рађено на реализацији пројекта повратничког насеља Сунчана долина, где ће моћи да живи око 1.500 људи.

У овој години ће, како је истакао, помоћ и улагање у пољопривреду на Косову и Метохији бити пет пута већа него до сада.

Он је поручио да је борба за Косово и Метохију борба за људе, наш народ, како би они могли да опстану, што је политика председника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Ђурић је рекао да је Србија имала прилике да види и чује имена и презимена као и судбине наших људи који живе на Косову и Метохији, што је изазвало талас солидарности.

Зато смо, након састанка који је председник Вучић одржао са 62 представника Срба у Лапљем Селу, сваки случај анализирали и решили све што је било људски могуће да се реши, и много више од тога, истакао је Ђурић, представивши извештај о томе шта је урађено.

Он је указао на то да је помоћ пружена свакоме са којим је разговарано и да се, након посете председника Вучића, јавио велики број предузећа и појединаца, међу којима нису само богаташи, већ и обични људи, који желе да помогну српском народу на Косову и Метохији.

С тим у вези је напоменуо да је једна фабрика кошуља из централне Србије изразила жељу да отвори радионицу на подручју Косова и Метохије и да ће јој институције наше државе помоћи у реализацији тог циља.

Исто тако, како је додао, јавио се и произвођач радијатора из централне Србије који жели да обнови погон у Косовском Поморављу.

Подршка нашим грађанима, према његовим речима, је веома битна, посебно и микро подршка јер наши људи имају златне руке, али нису имали прилику да нешто ураде.

На конференцији за штампу приказан је видео „“Обећано-испуњено", у којем је приказан састанак председника Вучића са Србима у Лапљем Селу, од изнетих захтева грађана за помоћ, до реализованих обећања.


Представљајући резултате помоћи Ђурић је рекао да је у претходном периоду на КиМ изграђено и у потпуности стављено у функцију 888 станова и кућа за наше људе.

У том периоду, за нешто више од три године реновирано је седам вртића, 17 их је опремљено, а у Призрену је недавно изграђен и отворен први српски вртић после 20 година, рекао је Ђурић и додао да се број Срба у том граду повећао.

Када је реч о школама, 16 их је потпуно реновирано, 75 адаптирано и опремљено, а две су изграђене – основна у Видању и средња пољопривредна у Лешку, уз игралишта и спортске терене.

Ђурић је додао да је изграђен нови Медицински факултет у Косовској Митровици, са Студентском поликлиником, опремљен и реновиран Факултет техничких наука, а опремљена је и Катедра за стоматологију.

Како је рекао, у Гњилану је изграђена и опремљена болница, у Гораждевцу изграђен и опремљен Дом здравља, потпуно је реновирано 20 амбуланти, купљена су санитетска и путничка возила за здравствене установе.

Изграђена су три дома културе, 23 их је реновирано, а 63 опремљено, уз 30 нових и 50 обновљених инфраструктурних пројеката.Потпуно су обновљена 42 манастира и цркве, уз 170 реализованих пројеката, додао је Ђурић.

АУДИО: Конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марка ЂурићаПомоћ у грађевинском материјалу за реновирање кућа, како је додао, добило је 488 домаћинстава, док је помоћ у сетвеном материјалу, односно око 500.000 садница квалитетних сорти воћа, добило 300 пољопривредних домаћинстава.Такође, 821 повратничко пољопривредно домаћинство добило је помоћ у пољопривредној механизацији, а седам домаћинстава добило је укупно 33 грла стоке.

Када је реч о социјалној помоћи, право на повратничку помоћ у новембру 2017. остварило је 508 породица са 1.357 чланова, 1.620 породица прошле године добило је једнократну новчану помоћ од 5.000 до 35.000 динара, а 2.254 новорођених беба добило је једнократну помоћ за новорођенчад од 10.000 динара, прецизирао је директор Канцеларије за КиМ.

Уз то, дистрибуирано је 8.000 хуманитарних пакета хране и исто толико хигијене, а финансиран је и рад шест народних кухиња на КиМ где се свакодневно храни око 2.000 најсиромашнијих и стотинак школске деце, а пружена је помоћ у финансирању рада Црвеног крста на КиМ.Такође, у 5.433 случаја "правног насиља", наши правни тимови су помогли нашем народу на КиМ, закључио је Ђурић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313894
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs