Захвалност Румунији на подршци очувању територијалног интегритета Србије

Београд, 9. фебруар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас са генералним директором Одељења за политичка питања у Министарству спољних послова Румуније Стефаном Тинком.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је румунском дипломати изразио захвалност због доследне подршке његове државе територијалном интегритету и суверенитету Србије и решености да не призна једнострано проглашену независност наше јужне покрајине.

Србија је, како је истакао, захвална Румунији и због јасне подршке процесу евроинтеграција наше земље, као и због заслуга дипломатије те земље у формулисању недавно усвојене Стратегије проширења ЕУ.

Ђурић је свог саговорника упознао са током унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, покренутог на иницијативу председника Републике Александра Вучића, као и са перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, који је у прекиду више од годину дана.

Према његовим речима, Београд је испунио готово све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 1.757 дана од потписивања Бриселског споразума не испуњава обавезе везане за успостављање Заједнице српских општина.

Београд инсистира на блиској и искреној сарадњи надлежних органа у истрази убиства Оливера Ивановића, рекао је Ђурић и додао да Приштина до сада није показала спремност за сарадњу овим поводом.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама, будући да то није у складу ни са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, нити са Бриселским споразумом.

Састанку је присуствовала и амбасадор Румуније у Републици Србији Оана Кристина Попа.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313782
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs