Здравствени систем један од услова опстанка Срба на Космету

Београд, 1. фебруар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да здравствени систем, заједно са просветом, представља један од најважнијих фактора опстанка српског народа на Косову и Метохији.

Фото: kim.gov.rs
Ђурић је, учествујући на округлом столу здравствених институција у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, истакао да Србија претходне три године није седела скрштених руку, већ да је учињено доста на јачању здравствених институција.

Он је подсетио и на то да је урађена комплетна реорганизација здравствених институција и да је направљена нова мрежа здравствених установа.

Отворена је нова болница у Пасјану, која је од напуштеног објекта на ливади постала кључни центар за негу нашег народа у Косовском Поморављу, указао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Такође, како је додао, отворен је нови дом здравља у Гораждевцу, при чему је Здравствени центар у Косовској Митровици добио статус клиничко-болничког центра.

Он је додао да је направљен нови кампус Медицинског факултета у Косовској Митровици, отворена нова Студентска поликлиника Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, а реновиране су и бројне амбуланте.

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да ресорно министарство даје подршку унутрашњем дијалогу, и додао да каква год одлука да се донесе, морамо бити јединствени.

Оно што смо се договорили то је да ће Србија остати та која ће финансирати и одржавати здравствени систем на територији Косова и Метохије, рекао је Лончар.

Декан Медицинског факултета у Београду Небојша Лалић указао је на значај континуиране едукације здравствених радника који раде у здравственим установама на Косову и Метохији, али и оспособљавања тимова да изводе процедуре које до сада нису рађене.

У едукацији, како је рекао, посебну улогу имаће Медицински факултет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, али и сви факултети Заједнице медицинских факултета.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313127
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs