Ђурић осудио поруке мржње на школи у Угљару

Београд, 29. јануар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић најоштрије је осудио покушај застрашивања српског становништва у јужној покрајини исписивањем порука мржње на згради школе у Угљару, код Косова Поља.


Ђурић је у изјави за јавност истакао да малобројно српско становништво које је, упркос честим притисцима, остало да живи у Угљару, мора да након овог инцидента добије појачану заштиту локалне полиције и међународних безбедносних снага.

На тај начин би се, како се наводи, провокаторима и насилницима упутила јасна порука да на Косову и Метохији шовинизам и претње тероризмом неће бити толерисани.

Он је навео да у окружењу у којем су се не тако давно догађали национално мотивисани физички и оружани напади на децу, ниједан инцидент ове врсте не сме бити заташкан и занемарен, а истражни органи и безбедносна заједница морају утврдити степен угрожености Срба у Угљару.

Према његовим речима, не сме се дозволити да Косово и Метохија, након година преговора и стабилизације безбедносних прилика, поново постане зона нестабилности, а Србија ће бити искрен партнер у свим настојањима да овакви инциденти остану заувек део ружне прошлости.

Србија, међутим, неће стајати немо и беспомоћно пред било каквом ерупцијом насиља на Косову и Метохији, поновио је Ђурић и упозорио све оне који евентуално желе нову нестабилност у јужној покрајини да добро размисле о последицама.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=312706
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs