Отворена изложба "Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију"

Београд, 12. јануар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић поручио је вечерас на отварању изложбе "Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију" у Историјском музеју Србије, да је српски научник Ђорђе Станојевић био велики човек свог времена и раскошан таленат.

Фото: Фонет

Вукосављевић је позвао јавност, пре свега младе људе да погледају изложбу и сазнају ко је био Станојевић.

Неправедно заборављена личност наше науке биће им можда надахнуће да се баве науком, оценио је Вукосављевић.

Он је навео да је Ђорђе Станојевић био пионир електрификације и индустријализације Србије, добротвор и задужбинар, аутор првих научних радова из астрофизике и аутор најстарије сачуване фотографије у боји у Србији "Циганче са виолином".

Министар културе је нагласио и да је повољан моменат да се реши питање зграде Историјског музеја Србије, као и да је једно од решења зграда Железничке станице.

Директор Историјског музеја Србије Душица Бојић истакла је да је Станојевић заједно са Николом Теслом, заслужан за изградњу пет хидроелектрана у Србији.

Аутор изложбе Штефица Радмановић нагласила је да поставка обухвата грађу прикупљену протеклих деценија, личне предмете Станојевића, архивску грађу, његове фотографије људи и предела, као и позитиве и негативе Сунца урађене на стаклу.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Изложба је савремени мултимедијални музејски пројекат подстакнут обележавањем 160-годишњице рођења славног научника, а биће отворена до краја септембра 2018. године.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=311690
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs