Односи Србије и Словеније на узлазној линији

Београд, 18. децембар 2017. године – Министар привреде у Влади Републике Србије Горан Кнежевић изјавио је данас да Србија и Словенија имају добре политичке и економске односе, који годинама иду узлазном путањом, при чему истовремено расте и број словеначких инвестиција у Србији, као и обим трговине двеју земаља.

Кнежевић је, у интервјуу за специјално издање магазина "Diplomacy & Commerce", истакао да је Словенија у групи десет највећих страних инвеститора у Србији, са приближно 400 инвестиција, вредних више од милијарду евра, где је запослено приближно 25.000 наших грађана.

Словенија је, како је навео, важан спољнотрговински партнер, при чему је прошле године трговинска размена двеју земаља забележила рекорд и достигла приближно милијарду евра (910,8 милиона).

Министар је истакао да је за нашу земљу веома важно и то што две државе имају добре политичке односе и што Словенија континуирано подржава Србију на њеном европском путу, јер је то основ добрих економских веза.

Он је, када је реч о даљем унапређењу институционалног оквира за сарадњу, истакао да је у обостраном интересу унапређење сарадње у сектору малих и средњих предузећа, пре свега зарад заједничког наступа на трећим тржиштима.

Према његовим речима, две земље имају простор да више сарађују и кроз механизам сарадње земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) са Кином.

Када су у питању могућности за побољшање привредне сарадње, уверен сам то да их треба тражити у оквирима наше Мешовите комисије за економску сарадњу, рекао је Кнежевић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=310311
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs