До европских вредности кроз делотворан преговарачки процес

Београд/Сарајево, 17. децембар 2017. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је да су неповратна политичка уверења Србије да гради друштво по европским вредностима и европском стандарду, као и да се до тих циљева долази кроз делотворан и ефикасан преговарачки процес чији исход је јасан и води чланству у ЕУ.


Ружић је у интервјуу агенцији Фена, уочи свечане академије Европског покрета у Сарајеву, рекао да изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера за све у региону треба да послужи као снажан мотив и сјајан политички легат.

Она потврђује најмање две важне претпоставке за успех европских интеграција. Да бисте успешно стигли на циљ треба да будете у доброј форми, али треба и да знате где је циљ у дисциплини коју трчите. Они који су потценили његову изјаву мислим да нису разумели њен значај и њену комплексност у актуелном европском политичком амбијенту, истакао је Ружић.

Он је, говорећи о поглављима које је Србија отворила у приступним преговорима са ЕУ, навео да не би био искрен ако би рекао да је то одлична динамика и истакао да је то у несразмери са уложеним трудом и радом.

С друге стране, задовољан сам чињеницом да је проширење на агенди ЕУ, као и да сваки семестар председавања ЕУ обележава одржавање међувладиних конференција на којима смо у просеку отварали два поглавља. Још сам задовољнији уколико се узме у обзир остварен резултат који је од нас зависио. У семестру естонског председавања ЕУ технички смо били спремни за отварање пет поглавља, јер смо и доставили пет преговарачких позиција Бриселу, напоменуо је он.

Према његовим речима, у процесу европских интеграција брзина је јако важна, али не и најважнија.

Ако се у физици брзина мери пређеним путем у одређеном временском интервалу, политичка физика европских интеграција формулу успеха може да пронађе једино у правој мери између брзине и квалитета. Другим речима, грађани ће имати позитивну перцепцију и о Влади и о ЕУ једино уколико се европски стандарди остварују у предвидљивом временском року и уз осетно унапређење квалитета њиховог живота, рекао је Ружић.

Он се осврнуо и на време када је био министар задужен за европске интеграције, истакавши да је охрабривао сарадњу институција и стручњака Србије и БиХ, што су уједно били и најбољи примери сарадње двеју држава.

Потпуно сам уверен и да је напредак Србије на европском путу подстицајан за БиХ. Сваки појединачни напредак наших земаља је оно што олимпијски пламен чини активним, бар за нас који будућност региона видимо у ЕУ, нагласио је министар државне управе и локалне самоуправе.

Ружић је говорећи о БиХ рекао да тој земљи нису потребни савети на њеном европском путу јер та земља има довољно потенцијала и знања да буде успешна у европским интеграцијама.

Понекад наши пријатељи из међународне заједнице не разумеју најбоље менталитет грађана које живе на нашем поднебљу. БиХ треба оставити њеним грађанима, њеним ентитетима и њеним народима да суверено одлучују о својој будућности. Верујем да ће сви остали из региона увек бити ту да помогну код остваривања заједничких циљева. Словом на то нас упућује и Дејтонски споразум. Нарочито државе који су гаранти овог споразума, закључио је Ружић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=310241
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs