Отворена реновирана зграда Музеја савремене уметности

Београд, 20. октобар 2017. године – Музеј савремене уметности (МСУ) у Београду данас је, након што је десет година био затворен за јавност због реконструкције, коначно отворио своја врата за посетиоце, који од 10 часова у великом броју долазе како би обишли ту реновирану зграду и погледали актуелну изложбу.

Фото: Фонет

У питању је изложба под називом "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности", а међу посетиоцима су и представници иностраних културних центара у Београду, установа културе и уметници, као и министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић.

Зграда Музеја савремене уметности, дело архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић, грађена је од 1960. до 1965. године, а затворена је за јавност 2007. године, када је отпочела њена реконструкција и адаптација.

Обнова тог репрезентативног објекта подразумевала је уређење подрумских просторија (депоа, радионица, атељеа за конзервацију и економата), сређивање крова, измештање енергетског блока из зграде музеја у засебан објекат, комплетно уређење ентеријера, замену инсталација и обнављање фасаде.

ВИДЕО: Отварање Музеја савремене уметности у БеоградуМузеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардима, а притом представља и паметну зграду у којој је све компјутеризовано.

Колекција Музеја савремене уметности формира се још од 1958. године, а данас броји више од 8.000 дела.

Нова изложба дела из збирки МСУ обухвата више од 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас.

Први посетиоци су од 10 часова у реду улазили у здање на Ушћу, где их је дочекивао министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Вукосављевић је посетиоцима уручивао монографије о Музеју савремене уметности и сликару Петру Лубарди.

Првих 100 посетилаца добили су вредна издања, а више хиљада њих је одлучило да јутро проведе у музеју.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=305373
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs