Снажна подршка Владе Србије Српској листи на предстојећим изборима на Космету

Београд, 21. мај 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић оценио је данас да се 11. јуна на Косову и Метохији одржавају судбински парламентарни избори за опстанак и судбину нашег народа и њихову будућност у јужној српској покрајини.
Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије након састанка представника Српске листе и премијера Александра Вучића, поручио да Српска листа окупља све српске представнике који желе да раде и сарађују са Србијом, желе да се боре за интересе српског народа у јужној покрајини, ослањају се на снажну подршку српске државе, народа и највећег дела сународника у покрајини.

Према његовим речима, Влада Србије сматра да би Срби на Космету требало да се окупе око Српске листе пре свега јер она и на овим изборима значи наставак подршке државе српским институцијама на Космету, као и наставак институционалних веза.

Једино Српска листа може да гарантује и да се бори и у покрајинским институцијама да веза између Београда и нашег народа на Косову остане непрекинута. Само они су спремни да на потпуно доследан начин очувају нераскидиву пупчану врпцу између Косова и Метохије и државе Србије, истакао је Ђурић.

Он је указао је да су посланици Српске листе спречили формирање војске Косова и да је за њено успостављање потребно четири од 10 српских гласова, што се не сме дозволити.

Албанци покушавају на сваки начин различитим злоупотребама и махинацијама, па и куповине појединих српских представника да дођу до српских, али и других мандата, напоменуо је Ђурић додајући да су регистровали читав низ листа на којима су заправо људи који су у директној функцији и непосредно делегирани од албанских странака са настојањем да преузму највећи део корпуса неалбанског народа и ставе под пуну контролу политички систем у покрајини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је Српска листа фактор и чинилац који у овом тренутку управља у 10 општина, а у октобру су локални избори у покрајини.

Ово ће бити важан тест. Не може бити Заједница српских општина (ЗСО) у пуном капацитету ако у Скупштини у Приштини нема неподељеног српског гласа, поручио је Ђурић.

Ђурић је навео да је премијер Александар Вучић данас представницима српског народа на Космету пренео подршку и солидарност народа Србије и жељу државних институција Србије, целог нашег народа да Срби на Космету на изборима снажно и солидарно стану јединствено иза својих интереса.


Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да је једини разлог што војска Косова не постоји само то што су посланици Српске листе то спречили.

Не буду ли постоијали посланици који заиста говоре у име српског народа можете бити сигурни да ће војска Косова бити нови фактор на Косову и Метохији. Када слушате кандидата за премијера Рамуша Харадинаја који прети да ће стићи до Ниша може се претпоставити шта ће радити када буде имао војску. Срби то не смеју да дозволе, поручио је Вулин.

Он је истакао да је од оснивања Српске листе постојала јасна политичка намера и порука да Срби морају да буду јединствени, да не могу себи да приуште сукобе.

Без државе и Владе Србије не може бити живота за Србе у покрајини. Српска листа има обавезу да заједно са српским народом на Космету убедљиво победи и не дозволи да ниједан српски мандат оде ван Српске листе. Без ауторитета Српске листе глас Срба на Космету се неће чути, нагласио је Вулин.

Према његовим речима, Влада Србије чврсто подржава Српску листу и њене кандидате и очекује од сваког Србина на Космету да подржи Српску листу јер је глас за Српску листу глас за политику Србије, политику премијера Вучића и целе Владе Србије.

Свако ко прави било какав договор и покушај компромиса са албанским политичким партијама ради директно против интереса српског народа и са том одговорношћу мора да се носи, рекао је Вулин.


Министар енергетике и рударства Александар Антић указао је на значај очувања енергетских капацитета, посебно због снабдевања севера Косова.

Питање сигурности снабдевања електричном енергијом севера је изузетно осетљиво питање. За нас је капитално важан систем Газидове, јер обезбеђује сигурност снабдевања на северу. Водимо посебно рачуна о томе јер било које решење које не би било у потпуности координирано са нама, људе на северу Косова довело би у позицију енергетских талаца, упозорио је Антић.

Антић је рекао да се око тога воде веома тешки разговори и да приштинска администрација покушава да оствари своје циљеве који су мимо споразума.

За нас је посебно важно да јуди са севера имају снагу да нам дају подршку у Приштини како би се споразуми реализовали у корист српског народа. Зато је важно да немамо пукотину у фронту који треба да штити интересе српског народа. Веома је битно да на изборима пошаљемо снажну поруку пре свега људима са севера да је важно да у пуном капацитету Српска листа уђе у приштинску скупштину, објаснио је он.

Лидер Српске листе Славко Симић указао је да је 20 кандидата за посланике одржало консултативни састанак са премијером Вучићем и да од свог оснивања Српска листа све координира са Владом Србије.

Српска листа је један национални пројекат, постала је политички бренд Срба на Космету. До сада је била носилац мира и стабилности и политике Владе Србије. Спречавали смо да изгласају све оне законске одредбе које су биле на штету српског народа на Космету, подсетио је Симић.

Симић је истакао да, иако су постојали изазови унутар листе, коју су производили појединци који су постали инструменти Приштине, који покушавају да створе микроинтересне политичке партије у служби Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, српски народ у покрајини мора да препозна овог пута озбиљност и легитимитет људи који ће бити на Српској листи.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=293454
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs