Горанци не би опстали без помоћи државе Србије

Гора, 6. мај 2017. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев присуствовао је данас у селу Враниште свечаној седници Општине Гора, на којој је било речи о проблемима Горанаца и начинима на које Влада може да помогне очувању њиховог идентитета и унапређењу услова живота.

Фото: Танјуг

Козарев је новинарима после седнице изјавио да је главни предуслов за опстанак Горанаца на својим вековним огњиштима лојалност држави Србији, коју су исказали и на недавно одржаним изборима за председника Србије.

Он је оценио да је пут ка опстанку саборност Срба, Горанаца и осталих неалбанаца, нагласивши да је неопходна заједничка борба за опстанак и останак на овим просторима.

Разговарали смо о наставку рада школа по плану и програму државе Србије, али и практичним темама везаним за привреду. У том циљу, већ наредних дана, десет породица у општини Гора добиће 15 хиљада садница малине које је обезбедила Канцеларија за КиМ, рекао је Козарев.
Председник Привременог органа општине Гора Адем Хоџа поновио је став да без помоћи државе Србије не би било ни Горанаца.

Желим да захвалим државном врху Србије и директору Канцеларије за Косово и Метохију без чије подршке би био угрожен наш опстанак на овим просторима. Ми ћемо остати своји на своме и наставићемо нашу традицију живљења на овим просторима која траје више од осам векова, рекао је Хоџа.

Припадници горанског народа окупили су се данас у Гори, где обележавају Дан општине и прослављају Дан Горанаца – Ђурђевдан.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=292263
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs