Повећање капацитета млекарске индустрије на Космету

Београд, 28. јануар 2015. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић и генерални директор компаније “Имлек” Слободан Петровић потписали су данас Меморандум о разумевању који се односи на стратешку сарадњу и заједничка улагања у подизање капацитета млекарске индустрије на подручју Космета.

Слободан Петровић и Марко Ђурић
Фото: Танјуг

Ђурић је након потписивања поменутог документа у Палати Србија истакао да ће на овај начин бити омогућен откуп минимално седам тона млека дневно од произвођача на Косову и Метохији.

Према његовим речима, потписаним меморандумом ће се промовисати економски опоравак и друштвени развој, а самим тим и услови за опстанак неалбанске заједнице на територији Космета.

Он је објаснио да ће тај документ омогућити повећање производње и сигуран откуп млека, стварање услова за чување млека на фармама, а људима који се баве тим послом преко потребна знања, технологије, приступ тржишту и могућност за раст и развој када је реч о производњи млека.

Истовремено, то ће допринети томе да се у месецима и годинама које долазе развија не само млекарска индустрија, уз постојећу месну, већ и да се поврати живот у средине у којима је пољопривреда била главни извор прихода, поручио је Ђурић.

Такође, како је навео, овај меморандум ће допринети и јачању 30 мини-фарми на северу Космета, за које је Канцеларија за Косово и Метохију прошле године издвојила 40 милиона динара.

Петровић је рекао да ће компанија “Имлек” и Канцеларија за Косово и Метохију посебан акценат сарадње ставити на стимулацију економског раста кроз изградњу капацитета за млекарску индустрију и подизање нивоа производње млека на Космету, као и на подстицање пољопривредних произвођача са тог простора да остану у својим домаћинствима.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=229876
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs