Влада Србије неће прихватити једнострано преузимање Трепче од стране Приштине

Београд, 18. јануар 2015. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да Влада Србије неће прихватити једнострано преузимање РХМК Трепча од стране Приштине, јер је већински власник Фонд за развој Републике Србије и упозорио да ће то угрозити преговарачки процес Београда и Приштине.
Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије оценио да се ради о једностраном отимању и конфискацији Трепче у 100 одсто власништва и 100 одсто управљачких права у тој компанији, које је најављено за 2. фебруар.

Влада Србије сматра да тај чин обесмишљава цео преговарачки процес у Бриселу, рекао је Ђурић и указао да од Трепче зависи око 4.000 Срба на Косову и Метохији и око 20.000 чланова њихових породица.

Министар рударства и енергетике Александар Антић оценио је да било каква промена власништва Трепче може дестабилизати ситуацију на Косову и Метохији.

За нас је неприхватљиво било какво једнострано преузмање Трепче од стране Приштине, рекао је Антић.

Министар привреде Жељко Сертић навео је да је око 56 одсто капитала Трепче у власништву Фонда за развој Републике Србије, а тај комбинат има дугове око 400 милиона долара.

Међу 502 предузећа за приватизацуију, формално је била и Трепча и за њу је добијено четири писма о заинтересованости из иностранства, из Мађарске, Канаде, Швајцарске и САД, истакао је Сертић и оценио да то речито говори да се у тим земљама поштује право својине као светиња.

Према његовим речима, Влада Србије је одлучла да за 19 компанија са Косова и Метохије буде обустављена приватизацја док трају преговори у Бриселу.

Уколико приштинске власти не повуку одлуку о Трепчи, Агенција за приватизацију Републике Србије ће покренути приватизацију Трепче, јер је Србија у обавези да заштити своју имовину, упозорио је министар привреде.

Сертић је додао да се паралелно са преговорима у Бриселу воде и разговори са пословним заједницама и у свакој прилици је потписано да стране потписнице не желе да стабилност у региону врате у корак уназад.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин пренео је званични допис синдиката Трепче који су најавили да ће од сутра бити у штрајку, док се не разјасни власништво у Трепчи, напомињући да је јасно да је већински власник Трепче Фонд за развој Републике Србије.

Протест ће трајати док се разговори о Трепчи не врате за преговарачки сто, додао је Вулин.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=229076
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs