Формирање ЗСО предуслов нормализације односа Београда и Приштине

Звечан, 2. јануар 2015. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да ће Србија наставити да се бори против једнострано проглашене независности Косова свим средствима које држава има на располагању.

Фото: tvmost.info
Ђурић је у интервјуу за ТВ Мост из Звечана навео да та борба ни администрацију у Београду, ни Србе на Косову не спечава да разговарају са косовским Албанцима и спроводе постигнуте договоре.

Према његовим речима, Београд жели да у наредном периоду помогне да Срби на Космету буду у стању да сами воде своје послове и да воде рачуна о себи у политичком смислу, односно да имају право вођство, а Влада Србије ће им, као и до сада, пружати сву логистичку, административну и саветодавну подршку.

Сада први пут имамо људе који седе у покрајинској влади и који јасно и гласно стоје иза става да су покрајински министри и не крију да о својим корацима разговарају са нама у Београду и свим другим релевантним чиниоцима. Од квалитета њиховог рада у великој мери зависи колико ћемо успети да искористимо шансу која нам се пружила, оценио је Ђурић.

Он је подсетио на то да, поред формирања Заједнице српских општина (ЗСО), предстоје и питања приватне, државне и друштвене имовине, као и питања од значаја за Српску православну цркву (СПЦ) и она која се односе на нестале и интерно расељене.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију поновио је да је, у периоду пред нама, формирање Заједнице српских општина (ЗСО) кључни предуслов нормализације односа Београда и Приштине, као и Срба и лидера косовских Албанаца, што треба да усвоје сви они који дугорочно желе стабилност.

Прва тачка коалиционог споразума на којем почива влада у Приштини гласи да ће ЗСО бити успостављена у року од три до пет месеци, подсетио је он и додао да то говори колики значај сви који учествују у тој влади придају њеном стварању.

Бриселски споразум није решио сва питања везана за успостављање те заједнице, али је јасно омеђио и дефинисао њена извршна овлашћења, указао је Ђурић и поручио да је намера да се створи тело које ће имати политичку снагу.

Такође, он је рекао да очекује да ће у овој години бити изграђен први урбани центар за повратнике, уз оцену да је чињеница да је више од 200.000 људи са Косова расељено велика неправда.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=228317
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs