Успостављање стабилног привредног раста од 2016. године

Београд/Брисел, 24. септембар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да су најављене мере штедње неопходне како би Србија у догледно време стабилизовала финансије и подстакла привредни раст.

Фото: Танјуг (архивски снимак)

Вучић је у интервјуу за бриселски портал “ЕУ тудеј” истакао да су мере штедње тек мали део планова за економски опоравак, и изразио очекивање да ће наша земља од 2016. године успоставити стабилан привредни раст.

Он је поновио да Србија, и поред тешке ситуације у којој се налази, није пред банкротом јер Влада одговорно троши новац, уз оцену да је усвајање закона о раду, приватизацији и стечају повратило поверење инвеститора и поверилаца.

Премијер је подсетио на то да се Србија сада задужује са каматном стопом од 9,5 одсто, док је она раније износила 13,9 одсто.

Наша земља, како је навео, има велики дуг и висок дефицит, али су сада и камате мање због тога што Влада озбиљно спроводи реформе.

Вучић је указао на то да Србија још мора да се задужује, уз напомену да је план Владе да заустави тај тренд до 2017. године, смањи јавни дуг и сведе фискални дефицит на 3,2 одсто, а можда чак и на три одсто.

Он је изразио наду да ће зајам Међународног монетарног фонда (ММФ), који треба да буде одобрен у октобру, допринети томе да Србија постане привлачна земља за инвеститоре.

Влада чини све како би заштитила најугроженије категорије грађана, нагласио је премијер и подсетио на то да плате мање од 25.000 динара неће бити додатно опорезиване.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=220169
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs