Испитати узроке пожара на локалитету Жиливоде на Космету

Београд, 17. јул 2012. године – Министар за Косово и Метохију у Влади Републике Србије Горан Богдановић упутио је данас апел Еулексу да што пре истражи узроке пожара на локалитету Жиливоде где је претраживан терен због сумње да се на њему налазе посмртни остаци киднапованих Срба, како би се избегле спекулације да је ватра подметнута.

Богдановић је у изјави за агенцију Бета истакао да постоје индиције да је пожар намерно изазван како би се прикрили трагови о убијенима који су бачени у јаму, и поновио да је из тог разлога важно што пре утврдити истину.

Према његовој оцени, то је неопходно и да се на било који начин не би изазивали заблуда и сумња, при чему је на Еулексу да испита да ли је пожар подметнут, као што тврде породице несталих.

Министар је навео да је најбитније да се пожар потпуно угаси, да се настави испитивање и да се утврди да ли на тој локацији постоје посмртни остаци убијених или киднапованих људи.

Претрага локације Жиливоде, за коју постоји сумња да се на њој налазе посмртни остаци 26 несталих Срба, требало је након две године током којих се копало до дубине од 25 метара да буде завршена за 10 до 15 дана.

Пожар на локацији бившег угљенокопа избио је у суботу, 14. јула, а гашење је почело јуче.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=173508
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs