Хитно испитати околности инцидента на административном прелазу Мердаре

Звечан, 28. јун 2012. године – Министар за Косово и Метохију у Влади Републике Србије Горан Богдановић затражио је данас да се хитно утврди како је дошло до инцидента на административном прелазу Мердаре у којем је, по извештају лекара, повређено 20 Срба, а најмање тројица из ватреног оружја.

Богдановић је у изјави за телевизију "Мост" из Звечана рекао да је то неопходно како би се настала ситуација решила на исправан начин и додао да су, упркос јучерашњим најавама да ће косовски полицајци штитити и пружити пратњу Србима приликом посете Газиместану и Грачаници, Срби враћени са прелаза Мердаре и при томе и нападнути.

Према његовој оцени, на тај начин није послата позитивна порука ни српском народу на Косову и Метохији, нити онима који су из различитих крајева кренули у покрајину.

Оваквим поступцима косовске полиције створена је додатна тензија, упозорио је он и нагласио да то доприноси дестабилизацији стања и онемогућава нормалан и безбедан суживот Срба и Албанаца.

Према његовим речима, косовски полицајци су дужни да обављају дужност на савестан и ефикасан начин, да сачувају животе грађана и да им осигурају безбедност.

Богдановић је изразио наду да ће истрага показати шта се стварно догодило на прелазу Мердаре и зашто је коришћено ватрено оружје, којим је повређено десеторо Срба.

Он је поручио да овакви и слични поступци, без обзира на то са које стране долазе, морају да буду осуђени, као и да је неопходно да сви пруже свој допринос очувању мира и стабилности не само на Космету већ и на читавом западном Балкану.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=173176
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs