Потрага за телима косметских Срба несталих код Обилића

Обилић, 14. јун 2012. године – Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић рекао је данас у Жиливодама код Обилића да је наставак истраживања и претрага за несталима на тој локацији на Космету, који су почели у августу 2010. године, потврда привржености свих страна решавању проблема несталих особа.

У присуству делегација Међународног комитета Црвеног крста, Еулекса, Приштине и Београда данас је настављена претрага локације Жиливоде код Обилића на Косову и Метохији.

Сумња се да је на тој локацији закопано 26 тела Срба који су отети непосредно пре и током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, као и да су међу њима и деветорица рудара површинских копова "Белаћевац" који су отети 1998. године.

Одаловић је том приликом оценио да је у последњих шест година Радна група за нестале Београда и Приштине дала одређене резултате.

Када је почео наш мандат имали смо више од 3.300 несталих лица, а данас их је мање од 1.800, указао је он.

Председник Комисије за нестала лица је истакао да ће бити настављена претрага локације Рудница, и додао да се са делегацијом Приштине разговара и о провери једне локације код Куршумлије.

Одаловић је навео да нико нема разлога да било шта крије и да се све ради на транспарентан начин, да је до сада размењено много информација и докумената, као и да ће сви захтеви за претрагом локација које Приштина достави Београду бити проверени.

Према његовим речима, приштинска делегација на адекватан начин одговара на захтеве Београда и међу делегацијама постоји коректна и професионална сарадња.

Одаловић је додао да су свима који раде на истраживању веома важне архиве које су настале 1999. и 2000. године, у време када су КФОР и УНМИК већ били присутни на Косову и Метохији и када је било много случајева киднаповања и страдања.

Те архиве делегације данас немају комплетне, рекао је он и подсетио на то да се из ранијег периода, као последица непотпуне идентификације, приближно 400 тела и данас налази у мртвачници у Приштини.

Форензичар тима Приштине Арсим Грџалиу рекао је за агенцију Бета да су на почетку ископавања 2010. године сви очекивали да ће се претрага локације Жиливоде брже одвијати.

Због изузетно тешке конфигурације терена морали смо да ширимо ову локацију јер више од 25 метара терена може да клизи и да тако угрози истраживаче. То проширење терена одузеће доста времена. Из тог разлога смо захтевали да добијемо на располагање више багера и камиона да бисмо могли брже да радимо, објаснио је он.

Раније је најављено да су радне групе Београда и Приштине утврдиле план према коме ће у потрази за несталим Србима и Албанцима ове године бити претражено 36 локација на Косову и Метохији и у централној Србији.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=172767
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs