Апел свим странама да се уздрже од сукоба на северу Космета

Београд, 1. јун 2012. године – Савет за националну безбедност констатовао је на данашњој ванредној седници, одржаној поводом јутрошњих инцидената на северу Аутономне покрајине Косово и Метохија, да је озбиљно угрожена безбедност грађана покрајине.

Савет за националну безбедност упутио је позив међународним мисијама Унмик, Кфор и Еулекс да у оквиру свог мандата спрече све покушаје привремених власти у Приштини усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом и уздрже се од примене силе према незаштићеним грађанима покрајине.

Такође, Савет је упутио апел грађанима да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и да на тај начин допринесу смиривању ситуације.

Савет је поновио да се на Космету сви проблеми морају решавати дијалогом, без насиља, што је једини пут ка стабилности читавог региона.

Савету за националну безбедност председавао је председник Србије Томислав Николић, а састанку су присуствовали председник Владе Србије Мирко Цветковић, министри одбране, унутрашњих послова и правде, начелник Генералштаба Војске Србије, директор Безбедносно-информативне агенције и шефови Војно-безбедносне агенције и Војно-обавештајне агенције.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=172452
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs