Ускратити подршку дестабилизујућим потезима Приштине

Београд/Њујорк, 6. јул 2010. године – Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Њујорку да ће Србија бити принуђена да преиспита свој однос према међународном присуству на Косову и Метохији уколико међународни фактори не ускрате подршку дестабилизујућим потезима Приштине.

Фото: Фонет

Тадић је на седници Савета безбедности УН, која је ванредно сазвана на захтев Србије поводом бомбашког напада 2. јула на становнике северног дела Косовске Митровице, када је једна особа погинула, а 11 рањено, истакао да је тај инцидент био покушај да се повећају међуетничке тензије и саботирају настојања да се дође до одрживог мира у покрајини.

То је још једна погубна последица злонамерног плана, иза кога делимично стоји такозвана Међународна цивилна канцеларија Питера Фејта, да се на северу покрајине успостави нелегални и нежељени режим, рекао је он.

Према његовим речима, на учеснике мирног протеста против успостављања канцеларије такозване Владе Косова бачене су две бомбе из дворишта која припадају косовским Албанцима.

Председник је рекао да Србија захтева од међународне заједнице да се постара да се ништа слично у будућности не понови, и да нелегална канцеларија у северном делу Косовске Митровице остане затворена.

Он је додао да косовским Албанцима мора бити јасно стављено до знања какве ће бити последице сваког посезања за унилатералним потезима.

Фото: Фонет
Тадић је нагласио да Еулекс мора привести правди починиоце свих напада на косметске Србе, а да НАТО мора задржати постојећи број војника ангажованих на обезбеђивању српских цркава и манастира на Косову и Метохији.

Србија, како је истакао, неће у српским срединама на Косову и Метохији толерисати успостављање канцеларија, судова и телекомуникационе инфраструктуре под патронатом привремених институција самоуправе у Приштини.

Он је подсетио на то да је након мартовских нереда 2004. године део међународне заједнице признавањем једнострано проглашене независности наградио косовске Албанце за погром над Србима, и изразио очекивање да Приштина неће бити поново охрабривана да посеже за насиљем.

Председник је поручио да је једини начин да се успостави стабилност на Косову и Метохији спровођење плана у шест тачака који је својевремено предложио генерални секретар УН Бан Кимун, а подржао Савет безбедности УН.

Унилатерално проглашена независност, а некима ће бити непријатно да чују ту истину, не може довести до мира и стабилности, јер мир проистиче из договора, као што и стабилност може бити само последица консензуса, рекао је Тадић.

Фото: Фонет
Председник је изразио очекивање да предстојећим саветодавним мишљењем Међународног суда правде у Хагу неће бити легитимизована једнострано проглашена независност Косова, јер би, у супротном, свака граница, било где у свету, била угрожена сепаратистичким амбицијама.

У блиској будућности би и нека друга држава могла да се суочи са искуством Србије, и свет би убрзо схватио да је бујица покренута једнострано проглашеном независношћу Косова прерасла у талас неконтролисаних сецесија широм планете. Зато апелујемо на државе које нису признале Косово да остану при тој одлуци, истакао је Тадић.

Према његовим речима, проблеми на Косову и Метохији не могу се решавати ван контекста статуса, и зато је неопходно да се у новим преговорима Срба и Албанаца дође до свеобухватног решења.

Решени смо да дођемо до одрживог договора. Немамо право на неуспех. Наша намера није да било кога понизимо, оно што тражимо је праведно решење за статус Косова и Метохије које би све стране могле да прихвате, рекао је он.

Србија никада, и без обзира на последице, неће признати једнострано проглашену независност Косова, али неће ни одустати од трагања за компромисним решењем, закључио је председник Србије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=135143
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs