У Црној Трави производња струје из обновљивих извора

Црна Трава, 28. април 2010. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Петар Шкундрић пустио је данас у рад малу хидроцентралу снаге 650 киловата у насељу Тегошница у општини Црна Трава, која је изграђена захваљујући подстицајним мерама Владе за производњу струје из обновљивих извора енергије.

Шкундрић је оценио да је значај ове хидроцентрале у томе што се у Србији након 110 година указује на потребу производње чисте енергије, и додао да ће она допринети заштити животне средине и развоју те области отварањем радних места.

Он је указао на то да ова инвестиција није значајна само за општине Црна Трава и Власотинце већ и за целу Србију јер се на тај начин поново покреће употреба ресурса који су годинама неискоришћени.

Говорећи о малим хидроелектранама, министар је подсетио на то да Србија располаже хидропотенцијалом у нивоу од 400 до 500 мегавата инсталисане снаге, што је пет до шест одсто укупне инсталисане снаге постројења за производњу струје.

Такође, Шкундрић је поручио осталим инвеститорима који су заинтересовани да улажу у производњу струје из обновљивих извора енергије да ће имати подршку ресорног министарства и Владе за такве подухвате јер се стратешки развој не може остварити без потребне количине енергије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=130810
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs