Београд

Смештен на ушћу Саве и Дунава, Београд је стара насеобина, а најстарији археолошки налази сежу у пети миленијум пре нове ере. Припадници келтског племена основали су Сингидунум у трећем веку пре нове ере, док прво помињање Београда датира из 989. године. Током своје дуге и бурне историје, Београд је освајало 40 армија, а 38 пута је подизан из пепела.

Народно позориште у Београду
Београд је главни град Србије, и то не само у политичком и административном смислу. Са 1.659.440 становника према коначним подацима Пописа становништва, домаћинстава и станова у Републици Србији 2011. године, град има прворазредни саобраћајни значај. Осим што је значајно путно-железничко чвориште, Београд је и важно међународно речно, поморско и ваздушно пристаниште и телекомуникацијски центар. У њему су развијени значајни привредни и пољопривредни капацитети, посебно металска, металопрерађивачка и електронска индустрија, затим трговина и банкарство.

На ширем подручју Београда, Смедерева и Панчева, на обалама Дунава, лоцирана је на 2.000 квадратних метара слободна трговинска зона. У Београду се ствара 30 одсто друштвеног производа Србије.

Београд је престоница српске културе. У њему је највећа концентрација институција из области науке и уметности од националног значаја, као што су Српска академија наука и уметности (САНУ), основана 1886. године као Српска краљевска академија; Народна библиотека Србије, основана 1832; Народни музеј, основан 1841. и Народно позориште, основано 1869. године. Град је такође седиште Београдског универзитета, који је основан 1808. године као Велика школа и Универзитета уметности.

Београд има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју аутономну управу: Скупштину града, градоначелника и Градску владу. Територија Београда је подељена на 17 општина, које имају своје локалне органе власти.

Линк

  • Званична Интернет презентација Града Београда - www.beograd.rs
  • .

    http://www.srbija.sr.gov.yu/pages/article.php?id=57
    Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs