Премијер Коштуница у Пећкој патријаршији честитао Божић православним верницима

Фото: ЕРПКИМ
Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, присуствовао је 7. јануара ове године, Божићној литургији у Пећкој патријаршији коју је служио патријарх српски Павле, и честитао православним верницима Божић.
"Данас је велики празник, празник Христовог рођења, Божић. Прославља се са великом љубављу и надом у свим деловима наше земље и широм света у расејању где наш народ живи, а посебно се прославља овде на потресан начин, са обновљеном надом у Пећкој патријаршији, на Косову и Метохији", казао је Коштуница.

Премијер Србије истакао је да је Божић празник наде.

"Када кажем наде мислим на мир и љубав која нам је толико потребна. И зато упућујем Божићне поздраве, пре свега нашем народу на Космету, а онда и онима који данашњи празник славе са старим празничним поздравом 'Христос се роди''', рекао је Коштуница.

Он се у кратком разговору задржао са мештанима Брестовика, Гораждевца и метохијских повратничких средина. Они су се премијеру Србије пожалили на лоше услове живота, а повратници из Белог Поља код Пећи предложили су премијеру Коштуници да помогне изградњу основне школе како би живот почео нормално да се одвија. Исти проблем премијеру су изнели и мештани Брестовика.

Патријарх српски Павле, који је служио Свету архијерејску литургију у Пећкој Патријаршији, присуствовао је 6. јануара и налагању бадњака. Патријарх је сестринству и присутном верном народу из метохијских енклава пожелео мир и благослов Божији речима:

"У овом светом храму који су преци наши пре више стотина година подигли, у коме су се молили и они, и у време мира и у време ропства и у доба невоља и тешкоћа и мука. И ми се молимо у овоме храму молећи се сину Божијем да пошаље мир у ове крајеве на Косово и Метохију и у нашој земљи и целом свету. Мир нам је потребан свима и правда и слобода потребна нам је свима и Господе сине Божији који си се на данашњи дан родио, узео грехе свију људи од постања света, а пошто грех доноси смрт ти си свесно узео и смрт на крсту ради нас да нама дарујеш живот вечни. Помози нам Господе да издржимо на путу твоме до краја јер си ти рекао, 'ко издржи до краја тај ће се спасти'. Господе, мир даруј свима па и нама, потребан нам је и у овим крајевима свима, и нама и Албанцима и свима људима који овде живе. Потребна нам је слобода и правда зато се теби молимо Богу истине, правде и љубави, подржи нас пољуби све људе добре воље да издрже и да буду сведоци Тебе и Твога имена, Твоје правде у овоме свету који је сав у трулежи. Нека вам је сретан данашњи дан, данашњи празник и Христос се роди. Бог благословио и свако добро даровао. Амин!"

http://www.srbija.sr.gov.yu/kosovo-metohija/index.php?id=20343
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs