Мартовски погром 2004. године

Влада Републике Србије покренула је ову Интернет страницу у намери да не дозволи домаћој и иностраној јавности да се заборави недопустиво угрожавање људских права српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Долазак међународних снага и институција међународне управе на Косово и Метохију 10. јуна 1999. године није решио проблем јужне српске покрајине, тако да су од тада па све до мартовског погрома, а и након њега, преостали косовски Срби и припадници других неалбанских националних заједница били приморани на то да се исељавају са својих огњишта, уништавана им је имовина, скрнављена су гробља и културна баштина, паљене цркве и манастири који су симбол постојања и трајања једног народа на територији коју насељава вековима. У периоду од јуна 1999. године до мартовског насиља 2004. године, више од 220 хиљада Срба и других неалбанаца изгнано је из покрајине, а 120 хришћанских светиња и споменика девастирано и уништено.

Насиље албанских екстремиста и етничко чишћење српског становништва које се догодило 17. и 18. марта 2004. године још једном је показало да ни постојеће институције у покрајини, ни институције међународне управе на Косову и Метохији нису испуниле свој задатак јер нису омогућиле стварно функционисање и постојање мултикултурног друштва у покрајини. Мартовски погром однео је неколико десетина живота, рањено је више стотина особа, протерано више од четири хиљаде Срба и других неалбанаца, запаљено више од 800 њихових домова и разрушено или тешко оштећено 35 православних храмова и споменика културе.

На овој страници, поред информација о ситуацији у којој на Косову и Метохији живе Срби и други неалбанци и о напорима које Влада предузима у циљу решавања проблема у покрајини, домаћој и светској јавности биће доступни и многи документи и сведочанства који, иначе, нису медијски доступни на други начин, као и документарни филмови о угрожавању људских права на Косову и Метохији.

НА ПРИЛОЖЕНОМ ВИДЕО-ЗАПИСУ ПОГЛЕДАЈТЕ УНИШТАВАЊЕ ЦРКВЕ СВ. АПОСTОЛА АНДРЕЈА У ПОДУЈЕВУ, КОЈУ СУ АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ ЗАПАЛИЛИ И МИНИРАЛИ 18. МАРТА 2004. ГОДИНЕ


Архива вести о дешавањима на Косову и Метохији у пролеће 2004. године


Овде можете преузети и поглавља књиге "Мартовски погром на Косову и Метохији" коју су 2004. године издали Министарство културе Владе Републике Србије и Музеј у Приштини (са измештеним седиштем).

Судбина културне баштине на Косову и Метохији (PDF, величина датотеке 864KB)

Светиње и културна добра уништени у мартовском погрому (PDF, 3,48MB)

Уништена и оштећена културна добра на Косову и Метохији у периоду од 1999. до 2004. године (PDF, 3,41MB)

Угрожена културна добра на Косову и Метохији (PDF, 4,63MB)

Библиографија (PDF, 536KB)

http://www.srbija.sr.gov.yu/kosovo-metohija/index.php?id=19988
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs